De liefhebber van extreme metal weet al lang dat Italië meer te bieden heeft dan liedjes met veel gitaarsweeps en eenhoorns. Romeinse band Totalitarian onderlijnt dit behoorlijk met hun tweede release, de EP “Bloodlands“. Op het eerste gehoor zou je denken dat het gaat om de zoveelste black metal underground revival, maar wie wat meer aandacht besteedt aan de details in de nummers hoort meteen een pak complexer verhaal. Totalitarian raast aan gestaag blastbeat tempo doorheen vijf gitzwarte tracks vol dissonante melodieën en uitgespuugde vocalen en een instrumentale “outro”. De sound is rauwer en scherper dan wat er te horen was op hun debuut “De arte tragoediae divinae” en net als de muziek zelf is deze duidelijk gericht op agressie in plaats van de donkere melancholie typerend voor de voorganger. Het is een release die erg goed werkt als EP, omdat het gebrek aan variatie niet echt de tijd krijgt om te vervelen. Op een volgende, langere release zou ik toch uitkijken naar een meer evenwichtige mix. Het vijfde nummer “Of bullets en gas” heeft een heel sfeervolle partij met clean vocalen die bijvoorbeeld meer zou kunnen uitgediept worden. Fans van rauwe, intense black metal moeten dit zeker en vast eens beluisteren.

Xavier: 82/100

Totalitarian – Bloodlands (Barren Void Records/Lavadome Productions 2019)
1. 1933
2. The wings of the great terror
3. Defeated, destroyed and divided
4. Liberators
5. Of bullets and gas
6. Deathcult eternal