Het is reeds vier jaar geleden dat het Amerikaanse duo Nightfell haar tweede album “Darkness evermore” uitbracht. Eerlijk gezegd was ik voor deze promo vergeten dat de band bestond. Eigenlijk een schande, want de gitzwarte blackened deathdoom van deze heren is echt de moeite waard. We krijgen een interessante, afwisselende metalen schijf die de verschillende achtergronden van Todd Burdette (Tragedy, His Hero Is Gone, Warcry) en Tim Call (Mournful Congregation, Sempiternal Dusk, Weregoat) combineert. De gastvocalen van Billy Anderson (Melvins, Neurosis) zijn een leuke, maar verwaarloosbare toets. Wat meteen opvalt is de productie van Earhammer Studios. Het geluid is krachtig, maar niet te gepolijst en dus perfect voor deze stijl. Eigenlijk is het enige grote minpunt de zang, want de vrij eentonige mid-range grunts gaan na een tijdje toch wel wat tegensteken. Opener “No one leaves here” is een stevigere track die de aftrap meteen binnen keilt. Het derde nummer “To the flame” is dan weer een ingetogen track. Deze beide stijlen worden gecombineerd in de andere nummers, met uitzondering van het korte ambient intermezzo “Holiness digested“. “A sanity deranged” is zeker één van de betere albums in het genre van de laatste jaren en een aanrader voor zowel oudere als jongere doom/death fans.

Xavier: 87/100

Nightfell – A Sanity Deranged (20 Buck Spin 2019)
1. No life leaves here  
2. (As now) We must succumb  
3. To the flame 
4. The swallowing of flies 
5. (Holiness digested)  
6. Sanity deranged