Duistere ambient, akoestische gitaren, gedonder en het gekraai van raven zetten de apokalyptische toon alvorens “Into eternity we ride“, de opener van Halphas’ tweede langspeler uit de startblokken schiet. Halphas is Duits en de vijf bandleden houden er nog menig andere – voor mij onbekende bands – op na. Met Halphas is het hen menens en dat hoor je overduidelijk terug in het demonische zwartmetaal dat voorzien werd van een krachtige sound die gelukkig niet té afgelikt klinkt. “Monument of blood” is veel rechtlijniger dan de acht minuten durende opener en geselt er brutaal op los met helse tremolo-riffs die het vel van je lijf villen. De vervormde screams van Legatus werden niet té prominent in de mix gezet en vermengen zich met de orkaanriff om wanneer nodig voor snedige uithalen te zorgen en door de bulderende sound te klieven. Het korte en vinnige “Bones and dust” laat geen spaander heel van mijn krukje waarop ik zit te reviewen en zou fans van het snelle Zweedse werk moeten kunnen bekoren. In “Temple of oak” worden de akoestische gitaren er opnieuw bijgehaald voor een niets zeggende intro (gelukkig volgt er al snel een woede-uitbarsting van jewelste) en in het instrumentale “The narrow descent” zorgen ze drie minuten lang voor overbodige vulling. Bij dit type hypersnelle, hondsbrutale black heeft emotioneel geladen akoestisch kampvuurgetokkel niets te zoeken verdomme! Het thema van een melodieuze stamper als “A grave in the sands” moge duidelijk wezen, en voor wie twijfelt zorgen geluiden van een kolkende zee waarin de repetitief bulderende songfinale uitmondt, voor duidende achtergrondanimatie. Met de majestueuze klanken van de meer dan acht minuten durende hekkensluiter “Forever spellbound” keren we stilistisch gezien terug naar het begin van de plaat maar tegen het ondergeregende einde van dit nummer is de vonk die elders meermaals knetterde verdwenen. Desalniettemin een krachtige en stevige brok black metal-geweld!

JOKKE: 80/100

Halphas – The infernal path into oblivion (Folter Records 2019)
1. Into eternity we ride
2. Monument of blood
3. Bones and dust
4. Temple of oak
5. A grave in the sands
6. The narrow descent
7. Forever spellbound