Het metalen landschap is behoorlijk veranderd de laatste decennia. Vroeger deed je er vaak enkele releases over om een plaat op de markt te gooien die degelijk klonk, maar vandaag de dag is een debuut met een stevige sound geen uitzondering meer. Het Zweedse Myronath is een mooi voorbeeld. Deze Zweedse liefhebbers van Kabbalistische thematiek slagen er reeds bij hun eerste release in om over de brug te komen met sterke, afwisselende black metal die mooi is verpakt in een erg goede productie. De band beschrijft “Into the Qliphoth” als occulte black metal zonder veel poespas en waar dat ook wel klopt, ben ik van mening dit de cd een beetje onrecht aandoet. Het is uiteraard allemaal niet vernieuwend en klinkt hier en daar wel heel erg “geleend”, maar het geslaagde gebruik van melodie, het regelmatig wisselen van tempo, de beheersing van instrumenten en de strakke sound zorgen er voor mij toch voor dat het album stand houdt in een zee van gelijkaardige releases. Het door gast-muzikanten versterkte duo Vargblod en Malphas spelen de eerste track “The ancient slumber” volgens het boekje. Netjes, maar niet het meest interessante nummer om mee te openen. De volgende songs laten iets meer zien, maar de laatste drie stuks vormen het hoogtepunt. Zo is “Hymn to Lucifer” echt een slepende sfeervolle lofzang aan de zwavelige gevallen engel en is afsluiter “Annihilation of the crescent moon” zowat het hoogtepunt en de track die waarschijnlijk het meest verwijst naar de Zweedse traditie in het genre. Misschien vinden sommige mensen dit niet progressief genoeg, maar ik zou in elk geval blij zijn geweest met deze plaat onder de kerstboom.

Xavier: 85/100

Myronath – Into the Qliphoth (Non Serviam Records 2019)
1. The ancient slumber
2. Ravensphere
3. Lady of Golgotha
4. The awakening
5. In the shadow of the crown
6. La Santa Muerte
7. Hymn to Lucifer
8. Annihilation of the crescent moon