IJsland en blackmetal…er zijn ondertussen al ellenlange epistels over geschreven, dus ik ga deze keer niet te lang uitweiden over deze combo. Vonlaus is trouwens niet 100% IJslands want twee vijfde van het gezelschap (schreeuwlelijk PRJ en gitarist KW) bezit een Pools paspoort en kennen jullie mogelijks van de band Above Aurora. Vonlaus, wat zoveel betekent als ‘hopeloos’ namen we twee jaar geleden onder de loep naar aanleiding van hun gelijknamige debuuttape en we deden de band toen af als het kleine broertje van een Naðra. Op de nieuwe EP “Röð slæmra ákvarðana” horen we in de song “Gegn mér” een geluid dat toch ook wel wat belangstelling voor een Misþyrming verraadt. PRJ’s strot schuurt en schaaft dat het een lieve lust, gaat regelmatig in overdrive en na elk nummer kan de man mijns inziens best een keelpastille gebruiken. De gitaren klinken snerpend, soms atonaal en doorgaans ietwat schel. Er mag ook al eens een solo geplaceerd worden zoals in opener “Gjaldþrot“, wat trouwens een meerwaarde geeft aan het nummer. Het nummer “Týndur í Reykjavík” (‘verdwaald in Reykjavik’) bevat een heuse postpunkvibe doordat er meeslepende gitaarleads van stal gehaald worden en heeft wel wat weg van het latere Lifelover materiaal. De drummer tenslotte doet wat ie moet doen: voor punch en dynamiek zorgen. Oh ja, de bassist vergeten, maar die is amper hoorbaar in de mix. De titel van de EP laat zich vertalen als ‘een reeks van slechte beslissingen’ en de nummers gaan over allesbehalve jolige onderwerpen zoals bankroet zijn, drankgebruik en overdosissen. Fijne EP met knap artwork van Business for Satan voor liefhebbers van ongepolijst IJslands zwartmetaal met postpunkvibes.

JOKKE: 78/100

Vonlaus – Röð slæmra ákvarðana (Mystískaos 2020)
1. Gjaldþrot
2. Gegn mér
3. Af ólyfjan og drykkju
4. Týndur í Reykjavík