Het Lichaam van Christus, ook wel het Allerheiligste genoemd, is een andere benaming voor een geconsacreerde hostie, naar de woorden van Jezus: “Neemt en eet, dit is Mijn Lichaam”. De term wordt ook gebruikt als aanduiding voor de katholieke Kerk. Het gecorpsepainte individu achter The Body Of Christ moet van al wat heilig is niet veel weten en componeerde vier songs die op de debuut EP “Autumn winds tell of winter’s cold embrace” gebundeld werden. The Hell Command – gekend van o.a. Worsen en Ayr – zette zijn schouders onder dit éénmansproject afkomstig uit North Carolina en brengt het onding op een tot 100 stuks gelimiteerde tape uit. De zwartmetalen klanken zijn primitief en rauw, maar de productie overstijgt de gangbare keldersound die gangbaar is in het wereldje der vampieren, trollen en vleermuizen. Op tijd en stond vallen de drums en zang in de meer dan negen minutende durende opener “Guided by the cold flame of the black candle’s light” weg om enkel de gitaar te laten weergalmen doorheen de atmosfeer. Het geeft het totaalpakket een winderig en aards karakter evenals een ritualistisch tintje mee. Het tempo is doorgaans gematigd, hoewel er ook wel enkele snellere uitbarstingen aanwezig zijn. “Bestial acts of war and love” wordt met allerhande samples van tsjirpende vogeltjes opgeluisterd en trekt de “zalven en slaan” aanpak van de opener verder door hoewel de up-tempo stukken een heel pak woester binnenkomen. De openingsriff is dan weer eerder downtempo van opzet. “Celestial vomit” – waarin we wederom een hele dierentuin aan samplegeluiden horen – muteert halfweg naar een zwartgeblakerd sludgenummer en heeft ook wat van die typische post-blackgrootsheid in zijn melodieën vervat zitten in plaats van ons met snijdende tremolo’s te bekogelen. “We gather as a coven” is vrij experimenteel van opzet en hangt aaneen van de naargeestige samples en gitaareffecten hoewel er ook een kortstondige blackmetaluitbarsting is. De songstructuren die The Body Of Christ op “Autumn winds tell of winter’s cold embrace” hanteert zijn niet alledaags en geven dit project een eigen identiteit die echter niet voor iedereen zal weggelegd zijn. Ik ben wel getriggerd om deze band in de toekomst te blijven volgen.

JOKKE: 78/100

The Body Of Christ – Autumn winds tell of winter’s cold embrace (The Hell Command 2020)
1. Guided by the cold flame of the black candle’s light
2. Bestial acts of war and love
3. Celestial vomit
4. We gather as a coven