Sinds debuut “In finstrer Teufe” uit 2016 heeft het Duitse Dauþuz een rijke en levendige discografie samengesteld. Hun black metal klinkt trots en puristisch maar zeker niet bekrompen; de oude manieren worden vereerd, maar ook nieuwe denkbeelden openen zich wanneer Dauþuz hun verhalen op tape vastlegt. En die verhalen zijn grotendeels gericht op mijnbouw, zowel in hun geboorteland als in heel Europa, wat hun aantrekkingskracht tot de oude wereld nog verder verrijkt. Meer dan een jaar na de omvangrijke “Grubenfall 1727” EP, komt een nieuwe saga uit de diepte van de onderwereld gerezen, getiteld “Vom schwarzen Schmied”. Addergebroed zocht het duo achter deze intrigerende ‘mining blackmetalband’ op. (JOKKE)

The English version of this interview can be found here.

(c) Markasyth

Ave. Tevreden dat jullie “Vom schwarzen Schmied” eindelijk met de wereld kunnen delen?
Aragonyth: Glück auf! Ja, het was een lange reis van de voltooiing van het album tot de uiteindelijke release. We wilden echt dat het album op hetzelfde moment in de gebruikelijke formaten zou uitkomen, dus moesten we een eindeloos aanvoelende tijdsperiode voor de LP’s erbij nemen. Maar uiteindelijk hebben we toch ook geluk gehad dat de vooropgestelde datum gehaald werd.

Wat zijn de verwachtingen omtrent deze nieuwe release nu jullie samenwerken met Amor Fati Productions, die ook jullie back catalogue opnieuw hebben uitgebracht? Merk je een toegenomen interesse in de band?
We kunnen niet blijer zijn over onze samenwerking met Amor Fati Productions en ja, met elk album wordt de steun van onze luisteraars indrukwekkender. Wij zijn tevreden, het label is tevreden, wat wil je nog meer?

Jullie omschrijven Dauþuz als “mining black metal” en zijn waarschijnlijk de enige band in deze niche. Hoe is deze interesse en fascinatie voor de wereld van de mijnbouw ontstaan?
Syderyth: Ja, we zijn de enige band die zichzelf zo noemt, omdat we de term zelf hebben uitgevonden. Natuurlijk zijn er andere metalbands die het “mijn”-onderwerp hebben aangeroerd, maar ik denk niet dat er een is die het zo uitgebreid doet als wij met Dauþuz. Het idee ontstond enige tijd vóór Dauþuz, omdat ik erg betrokken was bij historische mijnbouw en al snel besefte dat dit een erg geschikt onderwerp voor een blackmetalband is. Ik had gewoon geen geschikt project totdat Aragonyth met wat nieuwe nummers naar me toe kwam. De geschiedenis van waar ik woon werd zeer slecht gerapporteerd, dus ik deed mijn eigen onderzoek en groef, passend genoeg, de rijke mijnbouwgeschiedenis op. Ik werk zelf op historisch gebied en heb directe toegang tot de oude overlevering van de mijnen in mijn thuisland. Zo is mijn fascinatie ervoor ontstaan.

De bandnaam is Germaans voor “dood” en de link met het mijnbouwconcept en black metal ligt voor de hand. Wat was eerst: de muziek, de bandnaam of het concept?
Aragonyth: Eigenlijk werden eerst de bandnaam en de ruwe richting van de muziek bepaald, voordat het thema ‘mijnbouw’ concreet werd. Dat komt simpelweg doordat ik al twee of drie nummers bij de hand had voordat ik Syderyth benaderde om de zang te doen. Maar in de loop van de tijd zijn muziek en thema natuurlijk wat meer naar elkaar toegegroeid, omdat je veel gerichter kunt werken met een thematische context in gedachten.

Deze mijnbouwverhalen gaan niet alleen over jullie thuisland Duitsland want jullie vertellen verhalen uit heel Europa. Waar vinden jullie zoal inspiratie?
Syderyth: Ik vind overal inspiratie voor de teksten van Dauþuz. Je hoeft alleen maar naar buiten te gaan en je ogen te openen. Buiten in het landschap zijn er overal sporen van vergeten mijnen te zien. Of we bezoeken zelf de oude tunnels en gaan erin. Verder ga ik altijd op zoek naar nieuwe legendes, bijzondere Europese mijnen of gebeurtenissen in boeken en op het internet. De enige reden waarom we ons beperken tot Europa is de makkelijkere beschikbaarheid van de bronnen en de mogelijkheid om alles met eigen ogen te zien. Dat is de reden waarom de meeste verhalen zich tot nu toe afspelen in mijn thuisbasis in het oosten van Thüringen.

Historisch gezien was koolwinning een zeer gevaarlijke activiteit en de lijst van historische rampen in de kolenmijnbouw is lang. België, mijn thuisland, heeft een rijke mijnbouwgeschiedenis, helaas ook met een grote catastrofe. De mijnramp in Marcinelle was een groot mijnongeval dat op 8 augustus 1956 plaatsvond in de kolenmijn Bois du Cazier in Marcinelle, in de Belgische provincie Henegouwen. De ramp werd veroorzaakt door een ondergrondse elektrische brand waarbij een groot aantal mijnwerkers, velen van hen gastarbeiders uit Italië, stierven door het inademen van rook en koolmonoxidevergiftiging voordat ze konden worden gered. In totaal vonden 262 mijnwerkers de dood en deze gebeurtenis blijft prominent aanwezig in de volksherinneringen in België. Dit zou een interessante historische gebeurtenis kunnen zijn om een ​​nummer of plaat aan op te dragen, niet? Of concentreren jullie je alleen op de traditionele mijnbouwgeschiedenis?
Syderyth: Ja, dat is een zeer interessante catastrofe die zich tot nu toe waarschijnlijk maar al te vaak heeft voorgedaan. Op dit moment zou ik het een beetje te recent vinden. Ik heb de neiging om me te concentreren op oudere gebeurtenissen, omdat het werk daar vele malen dodelijker en moeilijker was. Maar misschien zal ik in de toekomst meer moderne gebeurtenissen gebruiken. “Catastrophe de Marcinelle” zou zeker een goede kandidaat zijn voor een nummer.

Duitsland heeft een lange geschiedenis van steenkoolwinning, die teruggaat tot de middeleeuwen. Tijdens de Industriële Revolutie en de daaropvolgende decennia nam de kolenwinning enorm toe. De belangrijkste mijngebieden bevonden zich rond Aken, in het Ruhr- en Saargebied, samen met veel kleinere gebieden in andere delen van Duitsland. Deze gebieden groeiden en werden gevormd door steenkoolwinning en steenkoolverwerking, en dit is nog steeds zichtbaar, zelfs na het einde van de steenkoolwinning. Op jullie Facebook bandpagina laten jullie veel foto’s zien van culturele mijnsites. Welke is jullie persoonlijke favoriet en waarom? Welke gebieden in Duitsland zijn het beste om te bezoeken voor mensen die dezelfde interesse in de geschiedenis van de mijnbouw delen? Zijn er specifieke musea die jullie kunnen aanbevelen en reizen jullie ook naar het buitenland om oude mijnsites te bezoeken?
Syderyth: Het hangt altijd af van wat je interesseert. Ik woon ver weg van de kolengebieden in het Ruhrgebied. Steenkool speelde geen grote rol in de oudere geschiedenis van mijn vaderland. Kolenwinning op grote schaal kwam hier in Oost-Duitsland pas in recentere tijden voor. Bovendien zit het meestal in open mijnen, wat ik persoonlijk niet zo interessant vind. Ik ben meer geïnteresseerd in kleine, met de hand bediende mijnen. In die tijd hadden ijzer, koper, zilver, leisteen enz. daar meer kans om te worden gedolven. Als je zulke oude historische tunnels wilt zien, dan zit je goed in het Thüringer woud, in Opper-Franken (Beieren) en vooral in het aangrenzende Ertsgebergte (Saksen) en in het Harzgebergte (Midden-Duitsland). Ook in het naburige Tsjechië is veel te zien. Ik ben ook ondergronds in Oostenrijk geweest. Ik zou veel interessante mijnen kunnen aanbevelen, omdat bijna elke mijn zijn eigen speciale kenmerken heeft. Ik beperk me dan ook tot enkele uit mijn buurt zoals de mijn van Kamsdorf (Thüringen – Vereinigte Revière Kamsdorf). Je kunt er bijzondere en lange ondergrondse tours boeken, die zeer gevarieerd zijn. Er is daar veel te zien, van relatief moderne mijnbouw tot die uit oudere tijden. En de “Historische Slate Mining Leaves”, waar ook landschappelijk veel te zien is, zoals je kunt zien in onze video voor “Der Eid“.

Die video, die er bijna uitziet als een National Geographic-documentaire, is opgenomen in de 800 jaar oude leisteengroeve en mijn in Lehesten (Thüringen) en op verschillende locaties in dat gebied. Jij verzorgde de productie ervan? Is dit jouw eerste videoproductie en ben je van plan om meer videoclips te maken voor de nieuwe plaat?
Syderyth: Haha, ik ben blij te horen dat het het karakter van een documentaire uitstraalt. Het is altijd de vraag wat je beschouwt als een (muziek)video. We hebben al een paar video’s gemaakt, maar die gingen meer over onze ondergrondse wandelingen door oude tunnels. Onze video voor “Dem Berg entrissen” van “Die Grubenmähre” was eigenlijk de eerste en “Untertagewanderung” de tweede. Maar ik wil er geen big deal van maken, de beelden zijn gemonteerd zonder veel van videoproductie af te weten. Of we meer video’s gaan maken, wordt gewoon spontaan besloten als er materiaal of ideeën voorhanden zijn. De video voor “Der Eid” werd ook spontaan gemaakt, omdat we dit keer een langere wachttijd hadden tot aan de releasedatum.

In de videoclip zien we één van jullie aan ‘rock stacking‘ doen. Het stapelen van stenen heeft al eeuwenlang een spirituele betekenis in heel wat culturen. De handeling van het balanceren van stenen brengt een oefening van geduld met zich mee en een fysieke inspanning om balans te creëren. Elke steen kan een intentie van genade voor dankbaarheid betekenen, of een opoffering voor een ander in nood. Het verbinden van de natuur in deze geëxternaliseerde uitdrukking werkt verheffend en is een zeer krachtig hulpmiddel om de geest te verruimen. De stapel stenen wordt de ‘cairn‘ genoemd en ‘cairns‘ worden blijkbaar al duizenden jaren gebruikt om paden te markeren en zijn nog steeds in gebruik. Sommige religieuze tradities gebruiken ze als onderdeel van rituelen of om plekken te markeren waar een persoon kan stoppen om te mediteren. Archeologisch bewijs toont aan dat sommige oude Indiaanse culturen ‘cairns‘ gebruikten om begraafplaatsen te markeren. Wat voor soort symboliek verbinden jullie aan het stapelen van stenen?
Syderyth: Stenen hebben altijd al een ‘religieuze’ betekenis gehad, lang voor de mijnbouw. Maar in dit geval leende het zich er perfect toe om voor de video te gebruiken aangezien de mijnwerker uit het verhaal ook stenen, en natuurlijk de ertsen, aanbidt. Dat is en was zijn hele leven in de legende. Bovendien is hij geboren in het stenen tijdperk en beoefent hij dus nog steeds de oorspronkelijke heidense riten. ‘Rock stacking‘ was dus een perfecte match voor de video. Voor mezelf was het natuurlijk ook een kalmerende handeling om weg te vluchten uit deze stressvolle, moderne en geestelijk gedegenereerde wereld, net als veel andere oude riten en gebruiken.

Werken in kolenmijnen is gevaarlijk. Mijnwerkers krijgen te maken met giftige gassen en er is de dreiging om verpletterd te worden, te verdrinken of slachtoffer te worden van branden en explosies. Sommige mijnwerkers zijn er echter dol op. Het kan een familietraditie zijn, het is een spannende job en het loon was soms best goed. Zou het leven als mijnwerker iets voor jullie geweest zijn?
Syderyth: Als het een familietraditie was geweest, zou het zeker aan mij zijn doorgegeven. Vroeger kon je je beroep niet echt kiezen, dat bepaalden je ouders en vaak was je vader de eerste meester van je leertijd. Daarom is de vraag eigenlijk overbodig. Zelf heb ik jarenlang op bouwplaatsen en in de industrie gewerkt. Ik zou me kunnen voorstellen dat ik tijdens mijn jonge jaren in de bergen zou werken, maar niet voor altijd totdat je fysiek uitgeput bent. Het is geen baan die je je hele leven zou moeten doen, anders wordt het leven vrij kort.

Aragonyth: Ik zie het zoals Syderyth. Als er een familietraditie was geweest (die er niet was), zou ik erbij betrokken zijn geweest, maar het zou nooit bij me zijn opgekomen. Ik ben ook een persoon die zijn (ambachtelijke) beroep erg leuk vindt, maar mijnbouw zou op zijn zachtst gezegd iets intenser zijn geweest.

De koolmijnindustrie heeft een lange geschiedenis van aanzienlijke negatieve milieueffecten op lokale ecosystemen, gezondheidseffecten op lokale gemeenschappen en werknemers, en draagt ​​in hoge mate bij aan de wereldwijde milieucrises, zoals slechte luchtkwaliteit en klimaatverandering. Om deze redenen is steenkool een van de eerste fossiele brandstoffen die geleidelijk uit verschillende delen van de wereldwijde energie-economie is verdwenen. De uitfasering van fossiele brandstoffen vormt het grootste deel in het beperken van de opwarming van de aarde, aangezien ze verantwoordelijk zijn voor meer dan 70% van de uitstoot van broeikasgassen, maar vanaf 2020 moet het vier keer sneller gaan om de doelstellingen van het Verdrag van Parijs te halen. Om het klimaatdoel te bereiken, moet het overgrote deel van de fossiele brandstofreserves die tegenwoordig in handen zijn van landen en bedrijven in de grond blijven. Denken jullie dat het Verdrag van Parijs voldoende zal zijn om de opwarming van de aarde te beperken?
Syderyth: Nou, ik denk niet dat dat voldoende is, of beter, het is niet mogelijk om de klimaatverandering te stoppen. Natuurlijk heeft onze wereldwijde industrialisatie hiertoe bijgedragen of ze versneld. Bovendien zullen landen zich er nooit aan houden als het geld van de rijken daardoor minder zou worden… Er zijn echter altijd klimatologische omwentelingen geweest en soorten stierven uit. Dat is de normale gang van zaken in de wereld. Wat natuurlijk op geen enkele manier het feit mag relativeren dat de mens uit een onverzadigbare hebzucht de aarde vervuilt, exploiteert en vernietigt. Ik ben geen liefhebber van de mensheid, ze is welkom om de aardbodem te verlaten. De planeet en het milieu zullen dankbaar zijn.

Aragonyth: Ik denk dat er veel te veel belangen van verschillende mensen zijn die de doelen in de weg staan ​​om zoiets fundamenteel te veranderen en klimaatverandering echt tegen te gaan. En ja, zoals Syderyth zegt, er is altijd al klimaatverandering geweest, ook al dragen we er vandaag zeker meer toe bij dan pakweg 50 jaar geleden, om maar iets te zeggen. We houden allemaal van onze auto’s, vooral wij Duitsers, en er zijn nog steeds geen echt duurzame alternatieven, zelfs niet met die waardeloze elektrische auto’s. Behalve misschien de bakfiets, haha! Je oogst wat je zaait, dus er liggen zeker ‘interessante’ tijden in het verschiet voor ons allemaal.

Genoeg over mijnbouw. Laten we het hebben over de muziek. De eerste Dauþuz-release die ik hoorde was de EP “Grubenfall 1727” die in 2020 werd uitgebracht, maar die slechts één nieuw nummer bevatte, aangezien de andere twee composities van oudere platen werden overgenomen, namelijk jullie debuut “In finstrer Teufe” uit 2016 en het daarop volgende “Die Grubenmähre”. Waarom vonden jullie het nodig om een ​​aparte release te wijden aan het volledige verhaal van drie nummers in plaats van het laatste stuk van het verhaal op de nieuwe plaat te zetten?
Aragonyth: Simpelweg omdat we een albumhelft niet wilden blokkeren met zo’n kolos van een nummer. Oorspronkelijk was het nummer geschreven voor een split, maar om de een of andere reden is die er niet van gekomen. Toen kwam het idee om het nummer in plaats daarvan als EP uit te brengen en de eerste twee delen van het verhaal als bonus te herwerken en toe te voegen. Onder andere omstandigheden zouden we dezelfde muziek niet op meer dan één release zetten.

Kun je iets meer vertellen over het verhaal dat op deze EP wordt verteld?
Syderyth: Het verhaal is gebaseerd op een mijnongeval op 3km van waar ik woon. Het gaat deels over waargebeurde gebeurtenissen en werd vervolgens door mijzelf verzonnen. De Ertz-Engel-mijn stortte gedeeltelijk in in 1727. Ik vond een protocol dat het interview is van een mijnwerker die daar zijn twee zonen verloor. De reden was dat de mijneigenaar (een plaatselijke prinses) had bespaard op het hout voor de tunnels uit hebzucht voor winst. Dat is overgeleverd. In mijn verdere verhaal zweert de mijnwerker wraak op de prinses en ontvoert haar op een nacht. Hij ommuurt haar met brood en water in een oude ondergrondse mijn. Hij bezoekt haar om de paar dagen en zingt haar doodsliederen. Na een paar maanden sluit hij het luchtgat en verlaat hij voor altijd de berg. De volgende dag kondigt hij haar dood op de markt aan en wordt ter dood veroordeeld door marteling en in vieren gedeeld op de plaats van executie, zoals de traditie in het verleden was. Na zijn dood betreedt hij het eeuwige rijk van de berg, waar zijn zonen al op hem wachten.

En waar gaat de nieuwe langspeler “Vom schwarzen Schmied” over? Wordt het verhaal ook verteld op de hoes?
Syderyth: Oh ja, de cover werd speciaal voor het verhaal ontworpen door onze vriend en illustrator Markasyth. Hij kreeg vooraf van mij het ruwe verhaal en vergaarde nadien nummer na nummer meer details. We werkten op dezelfde manier als voor “Grubenfall 1727” en “Momvmentvm” (tenminste diens boekje met de lay-outs, de cover werd getekend door een andere kunstenaar).

In een notendop: de bergsmid zit op zijn berg, waarop ze duizenden jaren hebben geleefd (“Mein Berg“) en recapituleert zijn bestaan ​​tot nu toe. Hij vertelt als het ware zijn verhaal. Hij was één van de eerste mijnwerkers die vuursteen ontgon in Beieren (Arnhofen). De legende is deels gebaseerd op echte plaatsen en archeologische vondsten, zoals in dit geval. Terwijl hij vuursteen aan het delven was in een te diep gegraven schacht, verloren hij en zijn broer het bewustzijn door zuurstofgebrek en stikten beiden. Zijn ziel reist de aarde in, door onbekende zalen, naar de troon van de berggeest. Hij moet hem een ​​eed afleggen (“Der Eid“) zodat hij weer kan leven. In het proces worden ze onsterfelijk gemaakt door de berggeest om de mensheid over mijnbouw te leren, wat hij door de eeuwen heen doet. Hij erkent echter de onverzadigbare hebzucht en slechtheid van de mensheid en keert zich van hen af. Hij geeft ze een erts waarmee ze zichzelf uiteindelijk vernietigen: uraniniet. Het nummer “Sargdeckel” heeft hier een drievoudige betekenis. Het deksel van de kist is een mijnwerkersterm voor een grote rots die losbreekt van een mijnplafond en de mijnwerker eronder doodt. Zoals de laatste nucleaire oorlog van de mensheid, die zichzelf er uiteindelijk ook mee doodt. Terwijl de mijnwerker zich heeft teruggetrokken op zijn eenzame berg en daar de natuur en de dieren beschermt. Dit deel van de legende is geïnspireerd op de legende van “Rübezahl“, die ook op een berg in het Reuzengebergte in Tsjechië woont. Aangezien de bergsmid onsterfelijk is op aarde, hoopt hij op verlossing op een dag wanneer de aarde onder gaat in het vuur van de zon. Er zitten dus zowel echte als mythische gebeurtenissen in dit verhaal, plus een snuifje misantropie.

Begonnen jullie eerst met het opschrijven van de verhaallijn en songteksten om te zien wat voor soort emoties de verschillende nummers vereisten, of werden de teksten daarna geschreven zodat ze bij de muziek pasten?
Aragonyth: Vaak wordt aangenomen dat het tekstkader eigenlijk eerst komt en dan de muziek, maar dat is niet het geval. Syderyth had bijna een dozijn nummers klaar liggen waar we uit konden putten om zo de sfeer van het verhaal te onderstrepen. Ik probeer natuurlijk de meest diverse en gevarieerde muziek voor hem klaar te stomen, haha!

Syderyth: Ik deed een paar maanden niets en wachtte tot Aragonyth meer dan een album vol nummers had afgemaakt. Toen ging ik zitten, liet de songs en teksten op elkaar inwerken en natuurlijk voegde ik de akoestische dingen toe. Dus uit een chaotische smeltkroes van lijnen en noten kwam een ​​hard stuk black metal dat verbazingwekkend coherent is. Als het niet had gepast, had ik bij Aragonyth moeten zeuren totdat hij geschiktere nummers had geschreven, haha!

Jullie muziek bevat veel melodieën en heroïsche koorzang en lijkt soms geïnspireerd te zijn door klassieke muziek, zoals in het einde van “Sargdeckel”. Zijn er componisten die jullie songwriting beïnvloeden voor de melodieën, akoestische gitaarpartijen of koren?
Aragonyth: Ik heb over het algemeen niets tegen klassieke muziek, maar ik luister er niet actief naar. Maar ik luister wel naar behoorlijk melodieuze black metal, misschien haal ik daar indirect mijn inspiratie uit. Maar ik heb absoluut nooit een band of een nummer in mijn hoofd en denk nooit bij mezelf “nou, nu doe je iets in deze richting”. Of ik heb een melodie in mijn hoofd die ik probeer te begeleiden met een krachtige ritmesectie, of het is andersom. Dan laat ik een slaggitaar in een loop lopen en speel er melodiebogen overheen tot ik tevreden ben. Klinkt onhandig en misschien is het dat ook wel, haha! Maar zo werkt het!

Syderyth: Ik luister niet echt actief naar klassieke muziek, en als ik dat doe, dan nooit naar iets in het bijzonder. Ik moet het gewoon leuk vinden en dat kan een pianosolo zijn, een musical van Richard Wagner of wat dan ook. Ik ben gewoon een fan van de extremere metal, voornamelijk black en pagan metal uit de jaren negentig. Voor akoestische gitaren is de duisternis, melancholie en eenzaamheid in de berg voor mij de grootste inspiratiebron. Deze dagen is folkmuziek mij te vrolijk. De koren daarentegen laten zich ook door verschillende dingen inspireren. Klassieke muziek, mijnwerkerskoren, filmmuziek, etc. Een koor brengt een bepaald epos in het spel dat heel goed past bij het thema mijnbouw. Andere bands gebruiken hiervoor vaak hun keyboards, ik zing het zelf het liefst in meerdere toonhoogtes. Dat klinkt authentieker, unieker en levendiger dan welke synthesizer dan ook.

(c) mouthfulofsorrow

Over de zang gesproken, het samenspel tussen verschillende soorten screams zorgt voor een zeer dynamisch stembereik. Je gaat vaak voor zowel hoge als lage screams tegelijk en hebt ook een fantastische cleane zangstijl. Ben je een klassiek geschoolde zanger?
Syderyth: Ik doe de zang het liefst alleen in mijn bands, zoals hier met Dauþuz. Ik begon met death metal met mijn eerste band en kwam toen bij black metal terecht. Ik zing en schreeuw al zo’n 26 jaar. Je zou dan veel moeten kunnen, anders waag je je er beter niet aan. Ik stel altijd de hoogste eisen voor mezelf, er is geen genade, haha. En bedankt voor het compliment over de cleane zang. Maar ik moet zeggen dat ik nooit les heb gehad en geen enkele noot kan lezen, het wordt allemaal op het gehoor gezongen. Je stopt nooit met leren, en voor Dauþuz en het onderwerp vond ik cleane zang met een klassiek tintje gewoon passend.

Wie is de verteller die we horen in “Desperatio” en “Der Frevel“?
Aragonyth: Dat is Markasyth alias Mäxxenwerk, die ook onze laatste paar covers tekende. Hij nam deze quotes op in een mijn, dus de galm en de sfeer werden niet nabewerkt!

Het geluid van de nieuwe plaat is ongelooflijk, vooral het drumgeluid is kristalhelder. Waar werd het album opgenomen en hoe verliep het opnameproces? Tevreden over hoe het geluid en de productie uitdraaiden of zijn er zaken die jullie een volgende keer anders zouden aanpakken?
Aragonyth: We hebben altijd al onze eigen thuisstudio’s gehad waar we apart van elkaar werken. Bij elk opnameproces leer je natuurlijk bij en daarom proberen we bij elke release nog beter te klinken in de details. Vaak is het een kwestie van nuances die misschien alleen wij zelf horen, maar ik denk dat er ondanks onze trademark sound toch een bepaalde ontwikkeling merkbaar is. “In finster Teufe” klinkt bijvoorbeeld nogal basachtig en troebel in vergelijking met de latere platen, terwijl “Vom schwarzen Schmied” misschien wat dunner, maar kouder en helderder klinkt. Met dat laatste zijn we zeker heel tevreden, vooral met Mario van Liquid Aether Audio die met zijn master onze mix naar een heel ander niveau heeft getild.

Dauþuz is een zeer actieve band die bijna elk jaar een langspeler of kortere release uitbrengt. Stroomt de inspiratie voor muziek en teksten rijkelijk of moeten jullie echt gaan zitten en focussen op het schrijven van nieuwe muziek eens het duidelijk is dat jullie een nieuwe plaat willen uitbrengen?
Aragonyth: Ik moet absoluut in de juiste stemming zijn. Het is moeilijk te geloven met onze discografie, maar er zijn perioden van enkele maanden waarin ik geen gitaar oppak. Maar als ik eenmaal in de flow zit, kan ik binnen een paar weken een half album opnemen. Het komt ook vaak voor dat ik meer nummers opneem dan we voor een album kunnen gebruiken. Dat is één van de redenen voor onze EP’s, die vaak te lang zijn en ook compilaties van de restjes zouden kunnen worden genoemd. Ik zeg bewust geen “B-kantjes” omdat we alleen nummers opnemen die het waard zijn. Het is voor ons alleen belangrijk dat de nummers op onze albums in een betekenisvolle context voor elkaar staan, bij de EP’s is dit niet absoluut noodzakelijk.

Ondanks een line-up bestaande uit twee leden, creëren jullie een zeer rijk en dynamisch geluid. Zullen jullie twee altijd de kern zijn of staan ​​jullie open om andere leden in de line-up op te nemen? Hebben jullie altijd dezelfde visie over muziek en songteksten of botsen jullie soms?
Aragonyth: Syderyth en ik hebben allebei onze “ervaringen” als het gaat om werkprocessen in sommige van onze oude bands. We werken allebei snel, ongecompliceerd en doelgericht, wat ook tot uiting komt in onze release-intervallen. Wat dat betreft zijn we meer dan tevreden over hoe het nu gaat. We hebben dus zeker geen extra leden nodig, vooral omdat we alles zelf kunnen doen. Om op je tweede vraag te antwoorden, ik moest Syderyth vroeger een beetje in bedwang houden als het om zijn heldere zang ging, haha, maar nu ben ik er meer aan gewend en weet hij waar hij het moet gebruiken en waar niet. Dat wil niet zeggen dat we niet kritisch zijn, maar voor nu staan ​​we volledig achter elkaars beslissingen.

Waar verwijzen jullie aliassen naar?
Aragonyth: Dit zijn licht gewijzigde namen van mineralen en ertsen waarvan we denken dat ze interessant klinken en die natuurlijk goed bij het thema passen. We hebben met opzet alleen gesuggereerd naar onze “oude” pseudoniemen (Aragonyth “S.” en Syderyth “G.”) om niet direct in te gaan op ‘name dropping’. Al zou dat niet per se alleen maar voordelen hebben opgeleverd als het gaat om onze vorige bands, haha!

Vorig jaar brachten jullie het Troll-nummer “Når natten endelig er her” uit als digitale single. Beschouwen jullie deze Noorse band als één van de belangrijkste invloeden voor Dauþuz?
Aragonyth: Niet echt. Syderyth wilde een cover maken en omdat we allebei dol zijn op Troll, besloten we voor hen te kiezen. We wilden ook geen nummer nemen dat al tientallen keren gecoverd was, dus in dit geval een wat minder bekende song.

Jullie zijn allebei actief in verschillende andere bands. Wat is de status ervan en is er muziek die binnenkort door één van hen wordt uitgebracht?
Aragonyth: Ik heb niet veel bands meer over. Met Idhafels zijn we aan het wachten totdat alle leden hun partijen hebben opgenomen voor een MCD. Daarna zal Idhafels ter rust worden gelegd. Er zijn altijd losse flikkeringen in het hoofd voor nieuwe ideeën, maar nog lang niet voldoende om ze prijs te geven.

Syderyth: Ik ben ook live actief met Isgalder (pagan metal) en we zijn momenteel bezig met het schrijven van een tweede album. Ik denk dat die niet voor eind 2022 zal uitkomen. Ook daar stellen we geen deadline, want nummers moeten rijpen zoals goede wijn. Ik heb ook nog mijn oude hoofdband Wintarnaht, die ik nu helemaal alleen doe. Daardoor komt een nieuwe release vaak vrij spontaan. Als ik weer zin heb om een ​​paar op de jaren negentig geïnspireerde pagan blackmetalnummers te maken, kan het snel gaan. Zo’n eenmansband heeft een aantal voordelen. Er komt in ieder geval een keer iets nieuws uit. Ik ben momenteel ook bezig met een ander project, maar dat is een ander verhaal.

Duitse black metal heeft in België niet altijd een goede reputatie gehad, zeker niet in de tweede helft van de jaren negentig en de eerste jaren van het nieuwe millennium met middelmatige bands als Mystic Circle, Eisregen, Eminenz, etc. Vanaf 2010 werd Duitse black metal een heel pak kwalitatiever. Hoe zien jullie de evolutie van jullie blackmetalscene?
Aragonyth: Maak je geen zorgen, de bands die je noemde zijn ook hier in Duitsland niet onomstreden, haha! Maar dat was destijds niet per se een Duits probleem, maar een algemeen probleem, denk ik. Rond de millenniumwisseling was er veel cheesy en plastic metal, maar dat is in de tussentijd gelukkig grotendeels verdwenen. Uiteindelijk luister je meestal naar de oude klassiekers, waarvan Duitsland er ook wat te bieden heeft, maar ik denk dat er tegenwoordig naast ons ook bands zijn die de moeite waard zijn om naar te luisteren, haha! Maar het is en blijft een probleem dat tegenwoordig elk stuk stront op de markt wordt gedumpt, of dat nu via portalen als Bandcamp is (je verliest daar toch al het overzicht) of via wat kleine labels. Wie zou dat allemaal moeten beluisteren en kopen? Wat dat betreft kan en wil ik niet alles volgen.

Syderyth: Ik zou dit op dit moment niet alleen aan Duitsland willen relateren. Er is altijd overal een hoop rommel geweest. En muziek is tenslotte een kwestie van smaak. Maar tegenwoordig is het nog erger, want iedereen die drie akkoorden kan spelen brengt met zijn PC plastic metal op de markt. Je hoeft niets meer te kunnen, alles wordt rechtgetrokken met VST’s en klinkt dan acceptabel. En nu zijn muzikanten gewoon zelfpromoters op bijvoorbeeld Instagram. Niet mijn wereld…

Wat zijn jullie ambities met Dauþuz en zijn die anders dan toen jullie met de band begonnen?
Aragonyth: Ik denk dat ik in dit geval voor ons beiden kan spreken, dat we ons in de eerste plaats bezighouden met het opnemen van muziek die voor onszelf bevredigend is. Met elke release groeien onze eigen normen natuurlijk, en we willen onszelf niet herhalen, noch muzikaal noch thematisch. In een relatief strak korset als het onze is dat niet zo gemakkelijk, zoals je je kunt voorstellen. Wat dat betreft willen we gewoon het beste uit onszelf halen!