Onze aardkloot staat in lichterlaaie. Voor wie dat nog niet duidelijk moest zijn, herinnert Terzij De Horde er nogmaals aan middels het cover artwork van diens tweede langspeler “In one of these, I am your enemy“. Er zullen ongetwijfeld enkelingen lopen zaniken dat drie nummers met een speelduur van nog geen half uur wel heel magertjes is als je weet dat voorganger “Self” ondertussen al ruim zeven jaar achter ons ligt, maar het kwintet vuurt zo veel woeste riffs en verschroeiende blastpartijen op ons af, dat we na dertig minuten volledig murw gebeukt en verkoold zijn.

Vanaf de openingstonen van het kort maar krachtige “Cheiron” wordt we bedolven onder de kenmerkende overweldigende sound van Terzij De Horde die elementen uit furieuze black metal, progressieve doom, chaotische screamo en extreme hardcore incorporeert. Voeg daar gerust ook de blaffende vocale aanpak van Joost Vervoort aan toe. Alle kracht van het ensemble komt wat mij betreft perfect tot uiting in het titelnummer dat het ene moment een fikse platte kaakslag uitdeelt, die heel wat harder aankomt dan diegene die Will Smith aan Chris Rock uitdeelde, en ons het andere moment tot tranen toe weet te beroeren met beklijvende melodieuze gitaarlijnen. Het bijna 15 minuten omspannende “Precipe” is een ware uitputtingsslag voor drummer Richard Japenga, die ook instond voor de lay-out en vormgeving die ondermeer schilderijen van zanger Joost Vervoort bevat. Aanvankelijk stuwt het nummer ons op een meer dreunende, soms ingetogen, en monotone manier de afgrond in, maar even later geven vurige riffs, apocalyptische postmetalen gitaarclimaxen en furieuze blastbeatpartijen ons een extra zetje.

Tekstueel gezien staat Terzij De Horde geboekstaafd als een (post)blackmetalband voor de meerwaardezoeker, want de teksten gaan heel wat verder dan “Hail Satan” geroep. Daar waar het bij voorganger “Self” rond de vorming, vernietiging en transcendentie van het individuele zelf ging, onderzoekt “In one of these, I am your enemy” hoe hele werelden worden gecreëerd en vernietigd en hoe de krachtige collectieve realiteiten vormgeven, domineren en verwerpen. Brandend actuele thema’s en vragen zoals “Wie voert de politiek van de dood en bepaalt wat als mensenleven wordt beschouwd?” worden verkend. In de opzwepende opener wordt geput uit de Griekse mythologie en een figuur als Cheiron. Hij is de zoon van de machtige titaan Kronos en de oceanide Philyra die in de oudheid algemeen als de ‘goede centaur’ beschouwd wordt. Hij onderscheidde zich van de andere centauren door zich te ontwikkelen in het boogschieten en in de kennis van de muziek, de geneeskunde, geneesmiddelen en de kunst. Voor wie meer achtergrondinfo wenst, hebben de jongens een lijst met aanbevolen literatuur bij de plaat gevoegd, waar het magisch realisme van Borges gebroederlijk naast de werken van politieke filosofen als Foucault en Lukes staat.

In one of these, I am your enemy” is een mokerslag van jewelste die dankzij een uitstekende mix en mastering, verzorgd door respectievelijk gitarist Demian Snel en Jack Shirley van The Atomic Garden Recording Studio, als een niets ontziende orkaan overwaait en de wereld in as en puin legt.

JOKKE: 91/100

Terzij De Horde – In one of these, I am your enemy (Consouling Sounds/Tartarus Records 2022)
1. Cheiron
2. In one of these, I am your enemy
3. Precipice