Denn die Todten reiten schnell” vormde twee jaar geleden een fijne eerste kennismaking met het uit Chili afkomstige Kerasfóra. Dat vond Iron Bonehead Productions klaarblijkelijk ook want zij verzorgden een vinyluitgave van deze demo die in eigen beheer door Kerasfóra een jaar eerder onder de radar werd uitgebracht. Nu is er, wederom via Iron Bonehead Productions, een volwaardig debuut dat luistert naar de intrigerende naam “Six nights beyond the serpent’s threshold“.

De middeleeuws aandoende akoestische openingstonen en samples van hinnikende paarden in “Of night and fire” wekken heuse “Blood fire death“-vibes op en sluiten mooi aan bij het materiaal van de demo waarna Kerasfóra de hypnotiserende tour opgaat door een psychedelisch en repetitief keyboardriedeltje centraal in de songstructuur te plaatsen. Een modus operandi die ook in de navolgende composities gehanteerd wordt en waarvoor op de demo in ondermeer de nummers “Night’s symbol” en “Spectral twilight” reeds een aanzet gegeven werd. Het levert dit eenmansproject tussen alle copycats en gezichtsloze bands in elk geval een verfrissende sound op daar we ons niet zo meteen genregenoten voor de geest kunnen halen die er een soortgelijke aanpak op nahouden. We moeten hiervoor eigenlijk eerder teruggrijpen naar de psychedelische muziek en krautrock van de jaren ’70 en de postpunkbeginselen van begin jaren ’80. In “Of omniscience and mystery” en “Of consternation and ecstasy ” creëren de synths een soort Midden-Oosters mystiek ritueel aura daar waar ze in “Of darkness and confusion” en “Of enlightenment and fall” eerder de spacey tour opgaan. In afsluiter “Of serpent and return” krijgt de repetitieve synthmelodie dan weer gezelschap van een beklijvende melodieuze gitaarlead.

De eerlijkheid gebiedt wel te melden dat de leidingnemende keyboardmelodieën, die haast als demonische slaapliedjes klinken, in de eerste twee songs niet altijd volledig synchroon lijken te lopen met het drumspel, maar het geeft wel charme aan Kerasfóra’s muziek en liever enkele van deze kleine imperfecties dan een strakke drumcomputer die de ziel uit de opnames haalt. De bevlogen vocalen klinken lekker gevarieerd gaande van raspende screams over heldere (klaag)zang en zijn, naast het sterke akoestische werk, een bijkomende troef van Kerasfóra. Indien Kerasfóra ooit live zou optreden, zijn er geen occulte relikwieën, tonnen wierook en macabere stage props nodig want deze muziek dompelt je ook zonder al deze toeters en bellen in een ritualistische atmosfeer onder.

Six nights beyond the serpent’s threshold” is met een dik halfuur aan speeltijd precies lang genoeg want het enigszins unieke en exotische kantje aan Kerasfóra’s sound kan ook wel snel beginnen tegensteken of soms zelfs op de zenuwen werken als je dit plaatje op het verkeerde moment oplegt (in de file bijvoorbeeld). Maar wanneer je “Six nights beyond the serpent’s threshold” wel op het juiste moment ondergaat, krijg je door Kerasfóra zes innemende songs voorgeschoteld met keyboards die op een psychedelische manier het voortouw nemen in plaats van de atmosfeer op de achtergrond te dienen. Verfrissend!

JOKKE: 85/100

Kerasfóra – Six nights beyond the serpent’s threshold (Iron Bonehead Productions 2024)
1. Of night and fire
2. Of omniscience and mystery
3. Of consternation and ecstasy
4. Of enlightenment and fall
5. Of darkness and confusion
6. Of serpent and return