Chileense black metal blijft toch geen alledaagse aangelegenheid eerlijk gezegd. Met Kerasfóra komt daar nog eens verandering in. We hebben hier met een éénmansproject van doen, iets waar we al lang niet meer van opkijken in het blackmetalwereldje, maar zo stilaan lijkt het wel alsof het bandconcept serieus in vraag wordt gesteld binnen het genre. “Denn die Todten reiten schnell” is de eerste worp van Kerasfóra, een demo van een klein kwartier die vorig jaar op CD en tape verscheen en anno 2022 een vinyluitgave zal krijgen dankzij Iron Bonehead Productions.

Het zal je misschien verbazen dat een Chileense blackmetalband voor een Duitstalige titel kiest, maar in het begin van 1848 vond in Chili een grote en belangrijke Duitse immigratie plaats, die het fundament legde voor een grote Duits-Chileense gemeenschap. Aangemoedigd door de Chileense regering om de zuidelijke regio te koloniseren, kregen de Duitsers een aanzienlijke invloed op het zuiden van Chili.

Hoewel Kerasfóra eerder als een lone wolf lijkt te opereren dan deel uit te maken van lokale clubjes zoals de Pure Raw Underground Black Metal Plague en de Valdivian Black Circle, vindt het bandgeluid toch enigszins aansluiting bij bands als Gryftigæn, Ründgard of Winterstorm. Grimmige en mystieke organisch geproduceerde black metal met een dikke vette knipoog naar de jaren ’90 met andere woorden waarbij catchy en hypnotiserende synths niet geschuwd worden om een dromerige dungeonsynth-achtige atmosfeer neer te zetten. Er wordt al eens een slepende leadpartij ingezet om de melancholische insteek van Kerasfóra’ muziek nog verder te onderstrepen, maar het is vooral de akoestische gitaar (zoals in de intro “Southern wind” en als outro van de andere drie composities) die hier uitermate in slaagt. Ook de vocalen klinken lekker grimmig en wat winderig. Aan het begin van “A silver light” gaat de zang zelfs de cleane toer op. Ook al klinkt de heldere zangstem (net als de gitaarpartij hier trouwens) op het valse af, toch past het wel in dit plaatje en werkt het niet storend. Of hoe onvolkomenheden kunnen bijdragen tot het neerzetten van een specifieke atmosfeer.

Denn die Todten reiten schnell” is geen demo waar we stijl van achterover vallen, maar de compacte nummers luisteren wel lekker weg en zullen diegenen met een warm hart voor jaren ’90 black misschien wel kunnen bekoren.

JOKKE: 78/100

Kerasfóra – Denn die Todten reiten schnell (Iron Bonehead Productions 2022)
1. Southern wind
2. Night’s symbol
3. Spectral twilight
4. A silver light