Hoewel Funeral Storm’s origine ons naar 2002 terugvoert (of zelfs nog naar een jaar eerder toen de band nog als Raven Throne door het leven ging) is “Chthonic invocations” nog maar de tweede langspeler van dit Griekse gezelschap. De heren kennen nochtans het klappen van de zweep want de vijf muzikanten deden al heel wat ervaring op in andere bands en vooral zanger Stefan Necroabyssious (ondermeer Katavasia, Thyrathen, Varathron, Zaratus, ex-Kawir) moet je het klappen van de zweep niet meer leren kennen daar deze veteraan al sinds begin jaren ’90 een hoofdrol in de Helleense blackmetalscene speelt.

De Griekse beginselen der zwarte metalen druipen dan ook van deze zes composities af (“Whispers from the beyond” is een mysterieuze inleiding en “The calling of the father” is een atmosferisch heidens aanvoelend slotstuk). Warmbloedige gitaarharmonieën (“Behold the dark“, “The void“), aanstekelijke ietwat primitieve old-school riffs (“The epitaph of the dead“), een gevoel voor dramatiek, gepassioneerde vocalen, een licht occult/mystieke/erotische ondertoon, al deze stijlelementen tekenen present op “Chtonic invocations“. Op een bepaalde manier is deze tweede full-length wel wat directer uitgevallen dan het debuut “Arcane mysteries“. Een nummer als “The martyr of the lake” met zijn bombastische toetsenpartijen ontbreekt bijvoorbeeld op dit album, hoewel songs als “The covenant of old” en “Funeral pyre” wel teren op die heerlijke authentieke synths en dankzij deze hooks ook moeiteloos blijven hangen.

Tekstueel gezien handelen ondermeer “The covenant of old” en “Mistress of the night (The gathering begins)” over de Chtulhu mythen. Laatstgenoemde kennen we reeds van de split met Syntelia maar werd wel opnieuw opgenomen. Hoewel de iconische drumcomputer die voor de single gebruikt werd en ondermeer te horen was op klassiekers zoals Rotting Christ’s “Thy mighty contract” en “Non serviam“, Varathron’s “Walpurgisnacht” en Nergal’s “The wizard of Nerath” op deze nieuwe versie ontbreekt, ademt de song met zijn catchy melancholische leads wel dat typerende Griekse old-school sfeertje uit.

Er zit ook een ander soort duisternis in de plaat vervat, gevoed door de moeilijke tijd die de wereld en de band heeft doorgemaakt. Zo zag Necroabyssious bijvoorbeeld heel erg af van een covidinfectie. Het spoorde de zanger dan ook aan om qua performance nog een tandje bij te steken en een tikkeltje dieper te gaan dan gewoonlijk. En het moet gezegd worden dat de Griek de nummers van Funeral Storm met zijn theatrale zang naar een hoger niveau tilt.

De albumcover van de hand van Markus Vesper (o.a. Denial Of God) weet het antieke en mystieke aura van Funeral Storm’s muziek perfect te capteren. Aanrader voor liefhebbers van de eerste Rotting Christ, Varathron en – dichter bij huis – Ancient Rites platen.

JOKKE: 84/100

Funeral Storm – Chthonic invocations (Hells Headbangers Records 2024)
1. Whispers from the beyond
2. Behold the dark
3. The void
4. Funeral pyre
5. The epitaph of the dead
6. The covenant of old
7. Mistress of the night (The gathering begins)
8. The calling of the father