Code – Meer eensgezind en sterker dan ooit

Na twee jaar van afwezigheid staat het Engelse <code> er weer. Interne problemen zijn van de kaart, een nieuwe plaat is in het vooruitzicht en ook een eerste nieuwe optreden staat geboekt, jawel – In ons eigen land. Gitarist en bezieler Aort reageert hier op enkele gerelateerde vragen. (fLP)

<code> is terug van weggeweest! Wat is er allemaal gebeurd de laatste 2 jaren?
Jawel, we zijn terug! We hadden het geluk niet aan onze zijde door bezettingsveranderingen. Maar we zijn terug, meer eensgezind en sterker dan ooit!

Jullie Facebook pagina titelt: vers bloed in 2011. Verklaar!

Tijdens de zoektocht naar passende leden voor <code>, bleek ik uiteindelijk mijn gading te vinden buiten de gekende black metal kringen. Daarvoor zocht naar mensen in staat waren nieuwe en frisse ideeën te brengen. Ik wilde geen traditionele black metal artiesten en ik wou ook geen mensen die enkel en alleen maar een kopie waren van wat we deden in het verleden. Dit was de kans om de kern van de band ten goede te veranderen en dat is wat we deden. We zijn nu een geheel en niet meer gescheiden door grote afstanden (ADDERGRBROED: vorige zanger Kvohst woonde al in Noorwegen, Nederland en nu in Finland). Tegenwoordig repeteren we op regelmatige basis en dat komt het groepsgevoel echt ten goede. De nieuwe kerels zijn geen gekende gezichten in de black metal scene en ik hoop niet dat ze belast worden met de erfenis van hun voorgangers.

Het is van 2009 geleden dat <code> nog op de planken stond. De tour met Secrets of the Moon en Sólstafir was zó teleurstellend dat jullie je grot niet meer uitkwamen voor de volgende 2 jaren?
Eerlijk gezegd beleefden we enorm veel plezier tijdens de tour met Secrets of the Moon en Sólstafir. We hadden enkele enorm goede shows, maar steeds meer en meer werd het duidelijk dat er problemen waren met de bezetting. Problemen die niet zomaar van de baan zouden verdwijnen. De afstand tussen elk van ons zorgde ervoor dat we nooit fatsoenlijk konden oefenen en daarbij was het financieel nog eens moeilijk om op die manier aan albums te werken en live shows te spelen. Met betrekking tot Kvohst waren er slepende problemen over wat de toekomst moest brengen voor een band als <code>. Dit waren zaken die al jaren aansleepten. Het was tijd om oude banden te breken en een frisse start te nemen. Dit alles nam uiteraard veel tijd in beslag.

Jullie laatste album, “Resplendent Grotesque” is van 2009. Het zou wel toevallig zijn als er geen nieuwe langspeler al gereed is.
Ik heb de muziek voor het nieuwe album al 2 jaar geleden geschreven, maar door de daarnet besproken problemen hebben we niks kunnen opnemen. Gelukkig is alles op zijn pootjes terechtgekomen en zijn we van plan deze zomer alles te vereeuwigen. Het nieuwe luistermateriaal is een logische progressie op “Resplendent Grotesque”, misschien wat meer song based en recht voor je raap. We zullen nog steeds openstaan voor aparte melodieën en vreemde structuren, dus oude (evenals nieuwe) luisteraars kunnen op beide oren slapen.

Eerst was er Spikefarm Records, gekend voor hun haast strikt Fins gezind beleid. Daarna was er Tabu Recordings, gekend voor hun voornamelijk Noorse arsenaal aan bands. <code> weet wel zijn labels te kiezen.
Dankzij grote bons Sami Tenetz (ADDERGEBROED: bezieler Spikefarm en brein achter Thy Serpent) vonden wij onze weg naar het noorden, totdat de dag aanbrak dat hij de Spikefarm verliet. Vanaf het eerste moment geloofde hij (samen met enkele anderen) in ons en gaf hij <code> net dat extra wat de band nodig had. Uiteindelijk waren wij wel de kleine garnaal op een label dat investeerde in veel bekendere en commercieel wel doende bands. Het was geen probleem om met onze Finse broodheer zaken te blijven doen, maar we wisten dat er grotere budgettaire beperkingen opgelegd zouden worden en we hadden net dat ietsje meer nodig om het tweede album te maken zoals ik het wilde. Tabu Recordings presenteerde ons een goede deal en maakte veel beloften waardoor we naar hun verhuisden. Financieel zat alles goed en we maakten ook een geweldig album, echter staken dezelfde problemen als voordien weer de kop op. De harde kern die ons destijds bij Tabu wilde, was vertrokken tegen de tijd dat “Resplendent Grotesque” uitgebracht was. Uiteindelijk was het een grote teleurstelling om te zien dat het album niet de nodige promotie kreeg die uiteindelijk wel beloofd was en die we uiteindelijk ook wel nodig hadden. Eens de komende plaat is opgenomen zoeken we een meer stabiele thuis die de nodige support kan bieden.

Hoe zit het trouwens met je eigen label Haintic? Na releases van jouw eigen project Blutvail en het <code> vinyl is het erg stil.
Haintic brengt als onderneming echt enkel het essentiële uit, hoofdzakelijk releases waarbij ik zelf betrokken ben en waarnaar de vraag niet erg groot is. Het is iets waarbij ik vooral de controle wil hebben over wat uitgebracht wordt. Daarom werk ik met kleine oplages. Het <code> vinyl was het eerste wapenfeit, gevolgd door een gelimiteerde cd van mijn project net voor <code> (ADDERGEBROED: dat is Seasonal Code). Nog niet zo lang geleden bracht ik ook Blutvails nieuwste epos uit op cd. Momenteel zijn er heel wat mogelijkheden in het vooruitzicht, dus zal het niet lang meer duren alvorens een nieuwe release zich aandient. Haintic is geen traditioneel label in die zin dat ik geen artiesten teken die niet tot onze groep van gerelateerde projecten behoren.

In april is jullie 1ste show na een zeer lange pauze. Wat valt er allemaal te verwachten?
Het is de allereerste keer dat we in België spelen en het is toch wel iets waar ik erg naar uitkijk. Het zal ook het eerste optreden zijn met de nieuwe bezetting, dus het wordt vast en zeker een spannende nacht. Uiteraard spelen we nummers van onze twee albums, maar dit zal ook de eerste keer zijn dat we nieuw materiaal brengen voor de aanwezigen. Dus als je wilt horen welke koers we zullen varen, dit is de perfecte gelegenheid! We brengen ook nieuwe merchandise mee die voor het eerste beschikbaar zal zijn die avond. Tevens is er de mogelijkheid om enkele Haintic releases te bemachtigen. We steken echt al onze energie in live shows, dus de aanwezigen zullen niet teleurgesteld worden!

Tijdens de promotieronde voor dit optreden, wisten enkele jonkies wel wie Aosoth en Glorior Belli waren, doch was het hoofdprogramma <code> een onbekende voor hun. Overtuig hun hier!
Ondanks de 10 jaren dat we al in dit wereldje zitten, denk ik dat we nog steeds een goed bewaard geheim zijn. Diegenen die ons ontdekken lijken telkens wel iets te horen wat ze van andere bands niet krijgen. We zijn geen idioten, maar we maken wel muziek waar je als een gek op kunt headbangen en er is steeds een wereldvreemde vibe in onze muziek. Als je wat anders wilt, doch erg energiek, kunnen we misschien de band zijn die jij zoekt. Probeer maar…

Aort wist me ook te vertellen dat een van de komende dagen groepsfoto’s van de nieuwe line-up zullen verschijnen op hun site. Houd je ogen gericht op http://www.facebook.com/codeblackmetal!

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s