Dat ook Italië een goede voedingsbodem is voor kwalitatieve black metal bewijst Fides Inversa. Hun debuut “Hanc Aciem Sola Retundit Virtus (The Algolagnia Divine)” is ondertussen al enkele jaren oud en verder vind je niet veel online interviews over deze heren. Redenen genoeg om bezieler Void A.D. aan de tand te voelen. (fLP)


Jullie Facebook pagina zegt dat Fides Inversa een project is. Zeg eens, wat is het verschill tussen een project en een echte band?
Het verschill is dat er geen typische groepslogica heerst zoals in een echte band. Het resultaat komt dan wel van één enkele persoon, doch wordt die geholpen door meer dan twee handen, waarvan alle neuzen in dezelde richting wijzen. Concreet betekent dit dat Omega A.D. (ADDERGEBROED: zang en drums) en de andere live-leden elkaar niet zien voor weken of zelfs maanden. Maar dat wil niet zeggen dat er een pauze genomen wordt, want Fides Inversa staat voor de artistieke expressie van een spiritueel pad.

Er is niet veel informatie over Fides Inversa voor handen. Waarom houden jullie alles verborgen? Jammerlijk genoeg is orthodoxe black metal een hype geworden. Veel bands houden er niet van details vrij te geven en volgen de trend gezet door Deathspell Omega. Wat is jouw mening over dit alles?
Het gebrek aan informatie over degenen betrokken bij Fides Inversa heeft alles te maken met het niet afgeleid worden van de essentie waarop echt wel gefocust moet worden: de muziek én de boodschap. Het kan dan wel een trendy houding lijken, het maakt me niks uit. Het is simpelweg een erg natuurlijke en oprechte behoefte. Weet je, het is erg gemakkelijk om geruchten te verspreiden, maar omwille van de zuiverheid van het werk is het beter geen link te leggen tussen iets waarin ik geloof en allerhande onbelangrijke neveninformatie. Als iemand geïnteresseerd is in andere projecten of bands, waarin onze leden vertoeven, kan ik zeggen dat het niet belangrijk is, want niks van dat alles is gelinkt met of heeft een invloed op Fides Inversa.

Dat brengt me eigenlijk meteen naar de volgende vraag: hoe belangrijk is het occulte voor jou? Behoren de leden tot een of andere beweging? Je weet wel, bands zoals Watain of Enthroned komen openlijk op voor het linkse pad dat ze bewandelen.
De studie van het occulte is in functie om te groeien in spirituele bewustwording. Dat op zo een manier waarin iemand zichzelf herkent. Maar het is niet de ultieme informatie om te onthullen of iemand lid is van een beweging of niet. In de black metalscene beperkt dit zich meestal tot het alombegrijpbare aspect van spiritualiteit. Daar het belangrijk is om theorie aan praktijk te koppelen, is het ook van groot belang de aanwezigheid van het goddelijke te herkennen, waar en wanneer het zich aanbiedt: het horen van Zijn stem, zien door Zijn ogen. We moeten leren te verlaten door de armen van de Dood, om te leren dat we niet dwalen door het niets.

Fides Inversa heeft enkel een handjevol shows gtedaan, maar speelde haast over heel Europa: Italië, Slovenië, Nederland, België, Duitsland,… Nu staat ook Zweden op de lijst. Was het gepland om live te spelen toen je Fides Inversa oprichtte? Live spelen kan dan wel een surplus zijn voor de bands reputatie, tevens kan het schade aanrichten aan het mystieke. Misschien kunnen we een volledig Europese tour verwachten? Pakweg Marduk, Valkyrja & Fides Inversa?
Live activiteit was inderdaad niet gepland in het begin. In feite heb ik nooit de waarneming van de essentie van het project verloochend. Wat je zegt houdt echter wel steek en ik ben van mening dat soms wat in de schaduw moet blijven in plaats van bloot gesteld te worden. Voor mij zou Fides Inversa oncompleet zijn zonder een concrete gewaarwording. Dat is het echte verschil tussen mystiek en magie. Het ritueel is essencieel om de wil te kanaliseren. Momenteel zijn er shows bevestigd in Yverdon (Zwitserland) op 21 september en het Forlorn Fest in Umea (Zweden) op 30 november. De volgende maanden brengen heel wat nieuws met hun mee en we zien wel wat er gebeurt.

De meeste mensen weten niet dat drummer Omega A.D. ook de zang voor uhh… handen neemt. Ik heb gehoord dat hij zijn stek als drummer wil opgeven om enkel te concentreren op de zang. Waarom?
Persoonlijk negeer ik deze geruchten en momenteel is het geen realistische veronderstelling.

In een interview (met Mortem Zine) eindig je met, en ik quoteer in het Engels: “choose to take the right part during the collapse deconstructing your own ego, ethics, morality and spiritual beliefs“. Dat vraagt om extra uitleg!
Het zijn niets meer dan enkele wijze woorden. De idee van inversie impliceert de vervulling van handelingen die rebellie overschrijden en naar een hoger niveau van bewustzijn leiden. Het hele proces is uitputtend. Bood en zweet zal er overvloedig zijn om een geweldige geur van de Dood te proeven al strevend naar Satans wijsheid. Maar ik ben er zeker van diep te gaan om het paradigma te vernietigen. Uit de resten moet men een heel nieuwe cathedraal bouwen en die laten schijnen waardoor de pracht van het licht wordt weergegeven in de kleinste deeltjes. Dit is de enige virtueuze manier om het einde van deze duistere periode van spirituele onwetendheid te benaderen.

Denk je dat het nog steeds nog is te rebeleren tegen het christendom? Meer en meer lijkt het overbodig in de clinch te gaan met een al stervende religie. Tegenwoordig is het de islam die Europa binnenvalt en zelfs Angela Merkel zegt dat multiculturisme niet blijkt te werken. Black metal bands durven hun pijlen niet rechtstreeks te richten op de islam?
Godsdiensten zullen altijd blijven bestaan als hun instituties periodes zien van minder of meer wereldlijke macht. Als we hun grote invloed bekijken, denk ik dat er rebellie mogelijk is. Weet je, zoals ik eerder zei, men moet streven naar iets meer constructief dan louter rebellie, want vaak is het bedroevend plat en flauw. De wereld zal altijd begraasd worden door schapen en het is de aard van de mens om daarvan het slachtoffer te worden. Maar daarom moeten we niet de eeuwenlange verworven wijsheid verwerpen. Vele waarheden zijn zo aan het oppervlakte gekomen en het is aan ons om het goddelijke te ontdoen van de waardeloze menselijke kant. Over die islam kan ik gemakkelijk hetzelfde zeggen. Ik denk dat “binnenvallen” hier niet de juiste term is. Het probleem is niet het multiculturalisme. Daar waar onwetendheid en onverdraagzaamheid heerst, kan er ook geen kans zijn om te groeien. Wanneer een samenleving tussen onwetenden en andere onwetenden is opgelegd door een economisch doel kunnen we eenmaal niet het beste verwachten. Black metal bands die zich hierop focussen tonen vooral hun slechte smaak en gebrek aan inhoud.

Black metal en politiek mixen niet en publique, maar als je het nu leuk vindt of niet, black metal is er sowieso mee verbonden. Velen zien de wereld vergaan en hopen (tenminste, dat zeggen ze) dat het snel zal gebeuren. Hoe zie jij de wereld, en meer bepaald Europa, binnen 10 jaren?
Persoonlijk denk ik dat politieke ideologieën geen bestaandsrecht hebben. Zelfs nationalisme is een verspilling van tijd in een wereld die voor niks meer staat. Hetgene de moderne tijd ons gaf kan je zien in de hoofden van miljoenen: niks meer dan stof. Het zien van individuen met een persoonlijk geweten is moeilijker dan ooit. Dat is de reden waarom ik enkel zal observeren en niet het pad inslaan dat de wereld (niet Europa) zal volgen.

Hanc Aciem Sola Retundit Virtus” is enkele jaren uit. Een nieuw album kan niet lang op zich laten wachten. Details! Ik wil details!
Het werk voor het nieuwe album is bijna volbracht. Het was een hele klus om vooral het conept op punt te stellen. En dat zal nog steeds zo zijn eens het album is uitgebracht. Ik kan verklappen dat onze volgende naar de naam “Mysterium Tremendum et Fascinans” zal luisteren. Zowel de muziek en de teksten zijn bedacht om de luisteraar onaangetaste religieuze ervaringen te bieden.

Als je A-class albums uitbrengt (zelfs op knap gekleurd vinyl) en speelt over gans Europa, wil je vast en zeker dat je band (of boodschap) gehoord wordt. Heeft Fides Inversa een bepaald einddoel in gedachten?
De boodschap moet gehoord worden, maar ik heb niet de pretentie dat die bij iedereen zal aankomen. Ons enig doel is onze boodschap uit te drukken en het laten te weergalmen. Als het niet door middel van muziek zou gebeuren, zou een ander middel zich opdringen.