Wat gaat de tijd toch snel… “Given to the rising” is blijkbaar alweer geleden van 2007. Vijf jaar later brengt Neurosis hun 11de full length uit in een tijdsspanne van meer dan 25 (!) jaar trouwe dienst aan het front. Hun aanvankelijke hardcore sound groeide uit tot wat de mensen vandaag post-metal en sludge noemen. Het sextet mag gezien worden als de pioniers in het genre en ze hebben talloze anderen beïnvloed. Met hun ouder materiaal kan ik niet zoveel, maar nieuweling “Honor found in decay” is net weer een klein streepje beter dan zijn voorganger. Het is misschien een vies woord, maar soms heb ik de indruk dat Neurosis een tikkeltje toegankelijker klinkt dan voordien. Openingstrack “We all rage in gold” bevat meer melodie dan we van de Amerikanen gewend zijn en doet me met momenten erg hard denken aan het recentere Cult of Luna (wat meestal omgekeerd is). Opvolger “At the well” zet het relaas verder op een zeer ingetogen manier. Daarin komen alle kenmerkbare Neurosis handelsmerken aan bod; van tribal gedrum tot rauwe zanglijnen. Dat laatste zal voor verschillende mensen, inclusief mezelf, een harde noot om te kraken zijn. Er zonder zou Neurosis Neurosis niet zijn, maar toch vraag ik me af of er soms geen betere alternatieven zijn (zoals het gemurmel in het geweldige “Bleeding the pigs”). Onder andere “My heart for deliverance” zet aan met een sfeervol ambient stuk, dat andere handelsmerk. Altijd wisselen hardere stukken af met ingetogen passages die vaak lonken naar het post-rock gebeuren. Vergeleken met het oudere werk lijkt dit meer en meer te gebeuren – Wat ik persoonlijk een zeer gunstige ontwikkeling vind. “Honor found in decay” klinkt hard, rauw en enorm sfeervol. Zoals altijd staat de productie ver weg van een afgelikte sound en durven snelle luisteraars zich wel eens beklagen over de mix. Maar wie goed luistert, merkt dat er buitengewoon veel werk en kennis nodig is om het geluid van Neurosis te produceren. Mooie liedjes duren niet lang? Toch wel, want op “Honor found in decay” staan enkele tracks die oplopen tot 10 minuten. Na zoveel jaren en zoveel albums slagen de heren uit Oakland er nog steeds in om fris en geboeid voor de dag te komen. Wie lukt dat nog tegenwoordig?

fLP: 85/100

Neurosis – Honor found in decay (Neurot Recordings 2012)
1. We all rage in gold
2. At the well
3. My heart for deliverance
4. Bleeding the pigs
5. Casting of the ages
6. All is found… In Time
7. Raise the dawn