Ufomammut – Oro: opus alter

Het zou zot zijn om te denken dat er enkel maar keuze is tussen kwantiteit en kwaliteit, alsof beide niet hand in hand door het leven kunnen. Toegeven, het valt niet vaak voor, maar je mag God danken op je blote knieën voor Ufomammut. Het Italiaanse trio slaagt erin om dit jaar het overtreffende tweeluik “Oro” te lanceren. Het eerste deel “Oro: opus primum” sloeg in als Hiroshima² en deed absoluut niet wanhopen op een inferieur vervolg. Ufomammut staat immers voor kwaliteit. Op “Oro: opus alter” is dat niet anders. Vanzelfsprekend leunt het tweede deel erg aan bij zijn voorganger, zoals ook het magnifieke artwork in elkaars vaarwater komt. De Italianen staan bekent om hun originele mix van stoner (zeker het gitaargeluid), sludge en psychedelisch geïnspireerde riffs met veel onderliggende ambient. Dat is het Amerikaanse Neurot Recordings ook niet ontgaan, want beide “Oro” platen (nu ja, cd’s, want de lp-versies komen uit op Supernatural Cat, Ufomammut hun eigen label) zijn onder hun goedkeurend oor uitgebracht. “Oro: opus alter” volgt helemaal dezelfde lijn als “Oro: opus primum”. Loodzwaar monotoon gitaargeweld wordt ondersteunt door resonerende synthpartijen. In feite is elk nummer één lang opbouwwerk om telkens tot een ontploffende climax te komen. Zonder ellenlang te herhalen zou een pak van de sfeer in het niets opgaan. En het is net die sfeer die centraal staat bij Ufomammut. Ook allerhande bijhorende geluiden (waarvan sommige ook op het eerste deel gebruikt worden, zoals in “Sublime”), achtergrond geschreeuw en verscheidene (neven)effecten dragen hiertoe bij. Nu, er is een wezenlijk verschil tussen beide opussen. Daar waar de eerste meer ingetogen is, zit er meer kruit in “Oro: opus alter”. De 5 lange nummers zijn net iets meer up tempo en tevens iets minder (nu ja) repetitief. Welke van de twee gouden (doordenker op kleuterniveau) schijfjes is nu de beste? Ze zijn enorm aan elkaar gewaagd en behoren samen tot het beste wat dit jaar in het muziekheelal is uitgekomen. Ufomammut, geef ze een standbeeld!

fLP: 93/100

Ufomammut – Oro: optus alter (Neurot Recordings 2012)
1. Oroborus
2. Luxon
3. Sulphurdew
4. Sublime
5. Deityrant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s