Nee, dit is geen recensie over de nieuwe studio plaat. De franse mannen zijn as we speak nog bezig met het opnemen van “Tocsin” en het zal nog wel een aantal maandjes duren voordat die uitkomt. Tot die tijd kunnen we onze tijd vullen met “Vampyr”. Het betreft hier een 72 minuten durend instrumentaal nummer dat de band componeerde als soundtrack bij de film “Vampyr” (een geluidloze griezel/vampieren film van Carl Dreyer uit 1932). Afgelopen jaren hebben zij deze soundtrack live gespeeld met de film op scherm mee draaiende en de opnames van het laatste optreden, in Bordeaux in 2012, zijn bewerkt en op dubbele plaat gezet. Jammer genoeg heb ik de live uitvoering hiervan moeten missen, maar heb ik vorig jaar de band wel twee keer live mogen ervaren. Wat een band. Ik kan me voorstellen dat het horen en zien van “Vampyr” één grote trip moet zijn geweest. De muziek is grotendeels duister en traag, passende bij de film en ondanks de experimenten hoor je duidelijk het Year of no light geluid erin terug. Met hun drie gitaristen, twee drummers, bassist en samples zijn zij als geen ander in staat om langgerekte sferische stukken laag voor laag op te bouwen. Tijdens de passages op de kanten A,B en C monden deze stukken eigenlijk maar een keer heel kort uit in gitaar geweld (“Vampire”), maar kant D bevat stukken van nummers die ook op “Ausserwelt” terug te horen zijn zoals “Outremonde(“Hiérophante”) en “Orée” (“Abbesse”) en de kenner weet dat het dan zwaar los gaat. Hier kan ik van blijven genieten. Iedere keer dat ik die nummers terugluister, hoor ik weer iets nieuws. “Vampyr” komt het beste tot zijn recht wanneer je het in één luisterbeurt tot je laat komen. Het heeft geen zin om hier en daar een losse passage te luisteren. Licht uit, liggen, zwaar speciaal bier in de hand, plaat op en absorberen maar. Voorlopig kan ik hier wel mee vooruit, maar ik kan nauwelijks wachten op de dag dat de mannen met hun nieuw meesterwerk uitkomen. Mijn verwachtingen zijn in ieder geval enorm hoog.

TMP: 80/100

Year of no light- Vampyr (Music Fear Satan 2013)
1. Générique
2. Courtempierre
3. Testament
4. Ombres
5. Meurtre
6. Deuil
7. Vampire
8. Morsure
9. Damnée
10. Malédiction
11. Exsangue
12. Saignée/Révélations
13. Passages
14. Outremonde (Hiérophante)
15. Profanation/Rédemption
16. Orée (Abbesse)