Zes volle jaren heeft het geduurd alvorens de snuiters van Control Human Delete met een opvolger voor “Terminal world perspective” op de proppen kwamen. Het lange wachten wordt beloond, want “The prime mover” is een juweeltje van jewelste geworden. Ik volg de band als sinds hun demoperiode en keer op keer wordt een vernieuwend schijfje aangeboden. Het is sterk hoe de band zich onderscheidt van de grote massa. In die mate zelfs dat het moeilijk is om er wat op te plakken. Destijds waren vergelijkingen met bands op Satyr’s Moonfog Productions duidelijk merkbaar, maar daar schiet steeds minder van over, al zou een referentie naar een meer avontuurlijke versie van DHG wel passend zijn. Luister maar naar het schitterende “Shapeshifting”. Een track als “Continuous data, part 1” doet dan weer wat Thorns aan. “The prime mover” richt zich meer op het elektronische en het industriële aspect dan het (black) metalgebeuren. Een ongekend scala van vreemde custom made geluiden passeert de revue en de drumcomputer gaat soms echt erover met over the top kicks en hi-hats. I love it! Control Human Delete is zowat de enigste band ter wereld waarbij drumcomputer > echte drums. Ondanks al deze lofbetuigingen moet ik de jongens een paar kletsen op de billen toedienen, want er zijn zeker en vast ook wat mindere momenten aanwezig. Het trage en erg lange “Earth-like behaviour” is gewoonweg te saai. Punt. Ik mis daar ook de drukke samples die de plaat zo kenmerken. Waarom dan niet een rustige soundscape inbouwen zoals het magistrale “Transpherium” (van op de vorige cd). En wat met die lelijke zang op het einde? Het zijn ook de zangpartijen die best wel wat spectaculairder mogen zijn. Begrijp me niet verkeerd, de stemkleur is dik in orde en de matige variatie die wordt aangeboden door allerhande effecten te zetten op spoken words passages doen het aardig. Maar het kan beter. Op steeds (haast immer) dezelfde toon, in hetzelfde tempo en met dezelfde articulatie worden de teksten geschreeuwd. Waarom dat niet eens een keer aanpassen? Komaan, lekker wild doen! Desalniettemin luistert “The prime mover” aardig weg. De opmerkingen wegen niet op tegen het enthousiasme dat teweeg gebracht wordt door de drang om te experimenteren en het hoog originaliteitsgehalte.

fLP: 80/100

Control Human Delete – The prime mover (Code666 2013)
1. New replicators
2. Transporter
3. Continuous data, part 1
4. Continuous data, part 2
5. Shapeshifting
6. Earth-like behavior
7. Recurrence