Enthroned is altijd al een beetje een “love it or hate it” band geweest, niettemin door de fratsen van hun vorige frontman en black metal clown Sabathan. Nadat deze van het toneel verdween en oudgediende gitarist Nornagest aan het roer van het vlaggenschip van de Belgische black metalscène kwam staan, kwam dit de reputatie van de band ten goede en werd men serieuzer genomen. Ondanks ontelbare bezettingswissels, wist de band met de regelmaat van de klok nieuw plaatwerk af te leveren. Ondertussen heeft Enthroned 20 jaar op de teller staan en hoe kan dat beter gevierd worden dan met een nieuw album? “Sovereigns” is ook meteen album nummer 10 voor onze landgenoten en het vierde met Nornagest achter de microfoon. Na het onheilspellende intro “Anteloquium” barst “Sine qua non” los, een song die midtempo start maar al snel wordt het tempo opgevoerd zoals we van Enthroned gewend zijn. Het daaropvolgende “Of feathers and flames” bevat knap gitaarwerk en een goede dynamiek en behoort tot de hoogtepunten van de plaat. Tegenwoordig wordt binnen elke song afgewisseld tussen snellere en tragere passages, waardoor er nog maar zelden een nummer passeert dat van begin tot einde een blastfestijn is. In “Lamp of invisible lights” neemt de band gas terug en horen we spoken word samples van Aleister Crowley. Daarna zorgt het furieuze “Of shrines and sovereigns” voor het nodige contrast door als een speer uit de startblokken te schieten. Halverwege de song, zakt het tempo echter opnieuw en zorgen evangelistische gezangen voor een sacraal karakter. Knap is dat elke song wel een karakteristiek element bevat, zij het een melodische riff, kerkgezang, solo of spoken word passage. Met het snelle, hakkende en onuitspreekbare “Nerxiarxin mahathallah” eindigt de nieuwe plaat waarop Nornagest en co opnieuw sterk uit de hoek komen en dus niet teleurstellen. Is het de beste uit hun carrière? I dunno. Buiten “Armoured bestial hell” en “Apocalypse manifesto” passeert elke plaat nog wel eens in mijn stereo. Respect!
JOKKE: 84/100

Enthroned – Sovereigns (Agonia Records)
1. Anteloquium
2. Sine qua non
3. Of feathers and flames
4. Lamp of invisible lights
5. Of shrines and sovereigns
6. The edge of agony
7. Divine coagulation
8. Baal al-maut
9. Nerxiarxin mahathallah