Via de Fuck Yeah! Hipster Black Metal blog (laat de haatmail maar komen trve black metal kvlt fanatics!) stootte ik op het eerste album “Ruiner” van het uit Washington DC en North Virginia afkomstige Griefloss. De band omschrijft haar geluid als een mix van black metal en shoegaze waar ik me wel in kan vinden. De screams zitten in de depressieve black metal hoek en in de eerste twee songs doet de band me wat aan Woods Of Desolation denken. Derde song “łłł” vormt het hoogtepunt van de plaat. Dit melancholisch meesterwerkje start vrij ingetogen met een simpele maar effectieve drumbeat vergezeld van gitaarruis en breekbare cleane vocalen van gitarist Ben Polson. Qua stemgeluid leunt hij dicht aan bij John Haughm van Agalloch. Na een kleine drie minuten breekt de song open met een kippenvel opwekkende melodie die overgaat in een shoegaze/ postrock-finale, waarin de ijselijke screams van bassist Blade Ronetz voor een schril contrast zorgen met de ijle cleane zang. Ook in “Mouth of god” gaan melancholische stemklanken een spannend duel aan met wanhopige krijszang. Muzikaal gezien start dit nummer als een donkere meeslepende en rockende song, waar een versnelling in de drums halfweg toch weer voor een black metal impuls zorgt. Met het langzaam naar een climax opbouwende en 12 minuten durende “Charon” komt er na 50 minuten een einde aan deze verdomd goede debuutplaat. Fans van eerdergenoemde bands of van een Heretoir, Alcest of de Cascadian black metal sound moeten deze plaat eens opsnorren via hun bandcamp http://griefloss.bandcamp.com/

JOKKE: 83/100

Griefloss – Ruiner (Eigen beheer)
1. Ruiner
2. Void
3. łłł
4. Chindi
5. Mouth of god
6. Charon