In 2011 laste Katatonia, de onvolprezen Zweedse meesters van de melancholie en my all time favourite band, een speciale concertreeks in om het tienjarig jubileum te vieren van het in 2001 verschenen “Last fair deal gone down” album. Het was een plaat die destijds erg belangrijk was voor de verdere muzikale ontwikkeling van de band. Door toevoeging van de getalenteerde drummer Daniel Liljekvist kon Katatonia immers een meer progressieve koers varen. De show van 6 mei 2011 in zaal Koko in Londen werd voor het nageslacht op tape vastgelegd en verscheen in 2013 reeds op een driedubbele vinyluitgave. Nu is het de beurt aan een 4 discs tellende uitgave die twee CD’s en twee DVD’s bevat. Tijdens deze speciale concertreeks speelde de band elke avond twee sets, goed voor net geen twee uur “dark melancholic metal”. De eerste set bestond uit een integrale opvoering van het te vieren album, waarbij de nummers gelukkig niet in de volgorde van de plaat gespeeld werden, omdat dat het verrassingseffect wegneemt bij een live show. De tweede set omvatte een bloemlezing uit het omvangrijke oeuvre van de Zweden, waarbij songs de revue passeerden van elk studioalbum dat verscheen vanaf “Brave murder day” t.e.m. “Night is the new day”. In plaats van te kiezen voor de hits werden meer obscure songs gespeeld zoals “Brave”, “I break”, “Wait outside” (een erg aanstekelijk nummer dat dateert uit de opnamesessie van “Viva emptiness”, maar desondanks de plaat destijds niet heeft gehaald) en “Dissolving bonds” (een B-kantje van de single “My twin”, wat ik trouwens nooit begrepen heb, want dit is een erg sterk nummer, dat jammer genoeg zelden gespeeld wordt). Tijdens de concertreeks waren de Norrman broertjes niet meer van de partij. Fredrik werd vervangen door Per “Sodo” Eriksson, die reeds jaren de guitar tech was voor de band en ook met Anders en Jonas in Bloodbath speelde. Niklas Sandin van Amaran nam de plaats in op bas van Mattias. Dat beide heren nog maar net aan de live line-up toegevoegd waren is ab-so-luut niet te merken, want de band verkeerde in bloedvorm. Er werd op een hoog niveau gemusiceerd en Jonas was ongelofelijk goed bij stem. Het geluid klinkt bovendien loepzuiver en de live registratie wordt heel sfeervol weergegeven (gelukkig geen ADHD-registratie waar veel DVD’s aan lijden). Daar waar de podiumpresentatie vroeger nogal eens aan de statische kant kon zijn (check bijvoorbeeld de eerder verschenen DVD die bij de “The black sessions” box zat), zie en hoor je een band aan het werk die zichtbaar geniet van de show en helemaal opgaat in het moment. Op het tweede DVD schijfje doen stichtende leden Anders “Blakkheim” Nyström en Jonas Renkse aangevuld met drummer Daniel, het verhaal van Katatonia uit de doeken aan de hand van audiocommentaar bij foto’s en beeldmateriaal uit de oude doos. In dit bijna drie uur durend relaas (voor sommigen is dit misschien een té lange rit om in één keer uit te zitten) kom je heel veel leuke anekdotes over de band te weten en blijkt nog maar eens hoeveel bloed, zweet en tranen er gepaard gaan bij de jarenlange weg die je als band aflegt naar de top van de rock ’n roll en hoeveel opofferingen je daarbij als muzikant dient te maken. Respect! Ondanks het serieuze en donkere imago van de band, ontpoppen de bandleden zich naast en achter het podium tot ware party animals getuige de vele backstage foto’s en filmpjes. Ik had de eer om de heren tijdens deze concertreeks middels een VIP-pass te mogen ontmoeten en het zijn allen heel grappige kerels die heel down to earth zijn. Spijtig genoeg maakt mijn grote voorbeeld Daniel momenteel geen deel meer uit van de band en hing ook gitarist Sodomizer zijn gitaar aan de wilgen. Benieuwd wat de toekomst gaat brengen voor de band! Voor de fans is dit een onmisbaar document in de collectie en voor de anderen een echte aanrader om de band te leren kennen.

JOKKE

Katatonia – Last fair day gone night – An evening with Katatonia (Peaceville 2014)

1. Dispossession
2. Chrome
3. We must bury you
4. Teargas
5. I transpire
6. Tonight’s music
7. Clean today
8. The future of speech
9. Passing bird
10. Sweet nurse
11. Don’t tell a soul
12. Brave
13. Nephilim
14. My twin
15. I break
16. Right into the bliss
17. The promise of deceit
18. Wait outside
19. The longest year
20. July
21. New night
22. Dissolving bonds
23. Forsaker