De Amenra klonen zijn dezer dagen nog amper op één hand te tellen. Vanuit Ierland bereikt ons de eerste self titled EP van Raum Kingdom, een kwartet dat goed geluisterd heeft naar onze Belgische grootmeesters. Vanaf de eerste riff in opener “Wounds” is het al prijs en worden we getrakteerd op herkauwde Amenra gitaarpartijen. De vrij monotone en vlakke scream van zanger Dave Lee is er ééntje van dertien in een dozijn. Hij gebruikt zijn stem echter ook op een intiemere manier, waarbij de cleane vocalen opnieuw leentjebuur spelen bij Colin H van Eeckhout, echter een pak minder intens en zelfs op het zagerige af in “Barren objects”. Wat ik Raum Kingdom wel moet nageven is dat ze afwisselender tewerk gaan dan hun grote voorbeelden. In het donkere “Cross reference” wordt het vocale gedeelte vorm gegeven door samples afkomstig van de “Black mirror” TV-serie, die handelt over de donkere aspecten van het leven en technologie. “These open arms” is meer uptempo, en hoewel oepternieft overduidelijk Amenra-gekloon (op hogere toerental wel) maakt mijn hoofd ongewild op- en neergaande bewegingen op de toegankelijke sludge. Afsluiter “This sullen hope” is met negenenhalve minuut speelduur de langste track van deze EP. Na een klein half uurtje zit “Raum kingdom” erop. Het is verre van slecht, maar er bekruipt me te veel een Amenra light gevoel. En zoals alle light producten is het origineel altijd beter en smaakvoller! Volgende keer graag meer eigen smoelwerk en dan komt het nog wel goed.

JOKKE: 70/100

Raum Kingdom – Raum kingdom (Eigen beheer 2014)
1. Wounds
2. Barren objects
3. Cross reference
4. These open arms
5. This sullen hope