Herfst – Towards haunted shores

Amai toch niet, haast zijnde onsterfelijk komt Herfst steeds terug, net als het seizoen. Met een bestaansrecht van meer dan 15 (!) jaren behoort de band rond gitarist Bram Vancauter stilaan tot het meubilair van de Belgische extreme scene. Destijds stond Herfst garant voor melodieuze, Gothenburg geïnspireerde, death metal – Maar helaas wist de band me slechts matig te bekoren. Een lang vergeten kinderziekte, zo blijkt. Enkele mini’s en een full later luister ik met open mond en opengesperde ogen naar “Towards haunted shores“; EP nummer drie. Het eerste wat opvalt, is dat Brams buitengewone muzikale kwaliteiten ondersteunt worden door even goede muzikanten. In het verleden wilde dat wel eens tegenvallen, maar de drumkwaliteiten van Steve Vanderperren mogen toch wel extra onderlijnd worden. S-T-R-A-K! De vier nummers razen dan ook in een moordend tempo voorbij. De blastbeats kletsen je tegen de oren vanaf de allereerste seconde “She dwells the moors” de plaat inzet. Voor een relatief oude band klinkt Herfst echter bijzonder fris en modern. Jazeker, er is nog steeds heel wat “Gothenburg” te vinden, zoals een knipoog naar ons eigen vergane Excess of Cruelty en andere Night In Gales’ in titeltrack “Towards haunted shores“. Maar Herfst brengt zo’n muzikaal vakmanschap (de solo in ondermeer “The thing in the deep“) en duistere ondertoon, dat de bekende bands uit het Zweedse stadje doet verbleken. Daar waar de pioniers softer en saaier worden elke plaat, vernieuwt Herfst het recept en gooit er een serieuze kladder agressie tegenaan. Het is geen Fleshgod Apocalypse, maar mijn beperkte kennis ziet wel enige gelijkenis. Samen met Saille en Thurisaz vormt Herfst een goed uithangbord voor moderne extreme metal in België. Herfst doet dan ook zijn stinkende best om zich te onderscheiden van de grijze massa, alleen al getuige het mooie luxueuze hoesje. Het beste toegewenst, kerels!

Flp: 86/100

Herfst – Towards haunted shores (eigen beheer 2015)
1. She dwells the moors
2. The thing in the deep
3. Three spells
4. Towards haunted shores

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s