Een monoliet is een rots die door competentieverschillen van gesteente uitsteekt boven of uit zijn omgeving“, aldus het grote www. De grootste vind je in Australië, maar de zwaarste staat al jaren rock solid in Frankrijk. Parijs meer bepaald. Monolithe heeft al 4 langspelers op zijn teller staan en bezieler Sylvain Bégot is deze zomer op autistenkamp geweest, want voor het eerst krijgt het album een naam en niet doodleuk een Romeins cijfer. Ook heeft de luilak voor het eerst ooit eens de moeite gedaan om meer dan 1 nummer op te nemen. “Epsilon aurigae” heet de worp en bevat 3 nummers die elk mooi klokken op het kwartier. Zowaar, het lijkt de bedoeling! Voor de leken: Monolithe speelt geen toegankelijke dansmuziek, maar felle (bij wijlen funeral) doom met een atmosferische laag synths. Hoewel de meeste stukken vlotjes doorheen de gehoorgang weerkaatsen, blijft steeds een ongemakkelijk gevoel op de loer liggen. De gitaarpartijen bevatten vaak melodie, maar een dreunende ondertoon zorgt voor veel onbehagen. Opener “Synoecist” doet me dadelijk wat denken aan Esoteric en driekwart het nummer tovert een rasechte terminatorbeat een kleine glimlach op het gelaat. Veel vreugde valt er echter niet te beleven want het instrumentaaltje “TMA-0” ontneemt wederom alles wat leuk is. Afsluiter “Everlasting sentry” laat een blijvende indruk na door de dark ambient soundscapes die het nummer sieren. Voordien, van “I” tot “IV” durfde de verveling wel eens toe te slaan, maar op “Epsilon aurigae” staat Monolithe veel sterker in zijn schoenen. Ook de erg gepolijste productie wist in het verleden wel eens wat sfeer te verdoezelen, maar ook daarin lijkt een betere balans gevonden te zijn. Het is nog steeds erg clean allemaal, maar vloeit mooi samen met de synths. Na al die jaren maakt Monolithe een mooie progressie. Daarvan getuigt ook het absoluut verbazingwekkende artwork. In de beginjaren was het op dat vlak huilen met de pet op. “Epsilon aurigae” is een mooi, maar benauwd album geworden waarin elke doomfanaat zijn aftrek zal vinden.

Flp: 81/100

Monolithe – Epsilon aurigae (Debemur Morti 2015)
1. Synoecist
2. TMA-0
3. Everlasting sentry