Cclt dth mtl (ik koop een klinker Walter!) is wat we te horen krijgen op “To the svmmit”, het debuut van KSMKRTR ofte voluit Kosmokrator uit ons eigenste Belgenlandje. Ván Records was blijkbaar erg onder de indruk van dit kleinood dat in 2014 op cassette verscheen, want het klasselabel besloot eerder dit jaar een geremasterde versie van de tape op CD en vinyl te persen. De waas die over dit vijftal hangt is ongeveer even dik als de mistige lagen die doorheen hun occulte death metal zweven. De drie songs, die samen op een klein half uur afklokken, bevatten voldoende afwisseling en spanningsopbouw (onder andere door rituele introducties) om de luisteraar aan zijn of haar cd-speler/platenspeler/cassettedek* (* schrappen wat niet past) gekluisterd te houden. Het zijn bands als deze (en een grotere broer zoals Portal) die ervoor zorgen dat ik het afgelopen jaar weer meer interesse in death metal heb gekregen. Verwacht geen duizenden breaks en ratelende triggerdrums maar (h)eerlijk, zompig en meestal midtempo doodsmetaal met de nodige doom- en black metal inslag. Hoewel het plaatje geremastered is moet je de volumeknop toch nog een flinke draai naar rechts geven om het volumepeil op standje “nu kunnen de buren meeluisteren” te krijgen. Voor de rest geen klachten. Benieuwd wat deze landgenoten nog in hun mars hebben.

JOKKE: 80/100

KSMKRTR – To the svmmit (Ván Records 2015)
1. Ad alta, ad astra
2. Adoration of he who is upon the blackest of thrones
3. Sermon of the seven suns