Het Canadese Sepulchral Productions is een draaischijf in hun vaderlandse (ambient) black metal scene. Nagenoeg alle noemenswaardige Canadese bands die in dit genre operationeel zijn, vinden er onderdak: Gris, Monarque, Sombre Forêts, Neige et Noirceur en mijn persoonlijke favoriet Forteresse. Met een vijfde volwaardige langspeler in tien jaar tijd kan je deze band onmogelijk van enige luiheid beschuldigen. Na de oorlogssample zet “Aube de 1837” meteen de fik erin (net zoals de huisjes op het overigens lelijke hoesontwerp). Het tempo op het nagelnieuwe “Thèmes pour la rébellion” heeft zelden zo verschroeiend hoog gelegen en op productioneel vlak heeft het kwartet nog nooit zo goed geklonken. Daar zit de productie van de Necromorbus Studio natuurlijk voor iets tussen, hoewel deze plaat absoluut niet het reeds gekende geluid laat horen dat je verwacht wanneer je met je band bij knoppentovenaar Tore Stjerna gaat bivakkeren. Voor ambient keyboardwaas is er minder plaats op deze plaat, maar je krijgt er overuren kloppende epische en melodische grandeurgitaarlijnen en bijna non-stop razende rechttoe rechtaan artilleriedrums voor in de plaats. De droogkorrelige vocale rasp van frontman Athros heeft wat weg van Nag (Tsjuder) en ook tijdens meer rockende passages moet ik wel eens aan dit Noors trio denken. Hoewel het geluid gestoeld is op de Noorse klanken die ons zwartgeblakerde hart eind jaren negentig harder deden slaan, eert Forteresse op tekstueel vlak de geschiedenis en het culturele erfgoed van Quebec. Een blik op enkele songtitels (“Le sang des héros”, “Par la bouche de mes canons”) zegt wat dat betreft genoeg. Hoewel ik het niet zo begrepen heb op nationalisme, gaat het voor zo ver ik weer nergens de foute tour op. Puntje van kritiek is dat de songs door het voortdurend hoge tempo en de immer gierende en scheurende gitaarmelodieën onderling inwisselbaar worden, hoewel het wel genieten geblazen is van de snijdende ijsriffstorm. “Thèmes pour la rébellion” gaat voorlopig de muzikale analen in als het beste wapenfeit van Forteresse.

JOKKE: 82/100

Forteresse – Thèmes pour la rébellion (Sepulchral Productions 2016)
1. Aube de 1837
2. Spectre de la rébellion
3. Là où nous allons
4. Par la bouche de mes canons
5. Le sang des héros
6. Forêt d’automne
7. Vespérales
8. Le dernier voyage