Drought – Rudra bhakti

Op de prachtige hoes van de debuut EP van het mysterieuze collectief Drought prijkt een afbeelding van Rudra, de schreeuwende, felle en onvoorspelbare krijger die zijn tegenstanders vanuit de verte vernietigt, zoals beschreven staat in de Rig-Veda (de oudste van de vier godsdienstige hindoeteksten die bekend staan als de Veda’s. De Rig-Veda is ontstaan tussen 1700 en 1100 voor Christus). Rudra was tevens een welwillende leider voor zijn volgelingen. Als beschermer van de zieken en de kracht van zijn volk kreeg hij veel lof en ontzag en boezemde hij zijn vijanden angst in. De titel “Rudra bhakti” verwijst naar de idealistische onderwerping en volledige toewijding aan Rudra. De vier songs kunnen beschouwd worden als anti-kosmische mantra’s die handelen over de transformatie van man tot Übermensch door de zuivering van het vuur en de metafoor van de krijger. Vuur is het belangrijkste door Shiva gemanifesteerde element, dat gezien wordt als een zuiverende factor die oplost, regenereert en vernietigt. In dit geval wordt vuur ook gezien als het ontwaken van een brandende en oplossende energie die chaos brengt en de grenzen van onze sterfelijkheid vernietigt om onsterfelijkheid te bereiken. U bent nog mee? Op muzikaal vlak vertaalt deze interessante materie zich in een vrij woeste mix van death en black metal die met momenten aan een kakofonische waanzin grenst (Deathspell Omega doemt dan ook lichtjes aan de einder op als referentiepunt). Aan de andere kant van het muzikale spectrum gebruikt Drought ritualistische en meditatieve tribal ambient om een spirituele en onorthodoxe sfeer neer te poten. Op deze manier ontstaat, naar analogie met Rudra, een symbiose tussen agressiviteit en spiritualiteit. “Suryanamaskara (Entering the gate of the raging sun)” brengt het plaatje mysterieus op gang, maar eens de woestenij van “Fire breathing (Urdva kundali arise)” losbarst, worden alle demonen ontbonden en is er geen ontsnappen meer aan de toorn van Rudra. De prangende riffs bezitten een lekker crunchy laagje waardoor de balans eerder naar de death naar de black metal kant overhelt. Het bijna dertien minuten durende “Collapse of maya (Transfiguration of the warrior)” vat eigenlijk perfect samen waar Drought voor staat: een smeltkroes aan compromisloos zwartgeblakerd doodsmetalen extremisme en bezwerende trance verwekkende ambient. Na het beluisteren van deze indrukwekkende EP, ben ik dan ook helemaal opgedraaid. Time for some yoga!

JOKKE: 82/100

Drought – Rudra bhakti (Avantgarde Music 2016)
1. Suryanamaskara (Entering the gate of the raging sun)
2. Fire breathing (Urdva kundali arise)
3. Reveal the unlight (Sudden awareness)
4. Collapse of maya (Transfiguration of the warrior)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s