Net zoals “Opus nocturne” van Marduk, is ook de nieuweling van Lost In Kiev een ode aan de nacht. Daar waar die eerste als een legendarisch black metal album in de muziekanalen geboekt staat, tappen deze vier Parijzenaren op “Nuit noire” uit een ander vaatje dat mijlenver van dit blasfemische genre verwijderd ligt. Lost In Kiev heeft negen verhalen over nachtelijke dromen en nachten vol eenzaamheid vertaald middels – grotendeels instrumentale – post-rock/metal. Slechts sporadisch komen er vocalen aan te pas en wanneer dit het geval is, krijgen ze vorm middels spoken word samples. Net zoals het veelbelovende debuut “Motions” uit 2012, is de mix van post-rock en –metal ook nu weer bovengemiddeld goed. Sterke spanningsbogen, pakkende melodieën en bij momenten stevig rockende en pompende riffs, maken dat je vijftig minuten lang bij de les blijft. Hoewel het kwartet in de Oekraïense hoofdstad de weg kwijt is, verdwalen ze in hun songs nergens door te ver af te dwalen of de geijkte paden te verlaten. OK, het mag dan misschien allemaal wel wat volgens de regels van het boekje zijn, zolang de band pakkende kleppers als “Insomnia”, de titeltrack of het afsluitende “Emersion“, waar “echte” zang aan te pas komt, weet neer te pennen, maal ik hier allerminst om. Ten opzichte van de debuutplaat is er een lichte en subtiele vorm van elektronica in de sound gekropen (o.a. het geweldige “Mirrors” of het duistere “Somnipathy“), maar verwacht hier allerminst dansbare toestanden zoals bij 65daysofstatic. Liefhebbers van If These Trees Could Talk, Caspian, The Allstar Project en Toundra moeten Lost In Kiev zeker ook eens checken, want dit gaat absoluut in goede aarde vallen. Eindelijk nog eens een post-rock plaat die me bij mijn ballen weet te grijpen en bovendien door ons eigenste Dunk! Records uitgebracht wordt.

JOKKE: 82/100

Lost In Kiev – Nuit noire (Dunk! Records 2016)
1. Narcosis
2. Insomnia
3. Mirrors
4. Nuit noire
5. Somnipathy
6. Catalepsy
7. Resilience
8. Celestial
9. Emersion