Hoewel de split met Aureole nog naar nieuw ruikt, levert Mare Cognitum via I, Voidhanger Records (de vinylversie verschijnt later op het jaar via Fallen Empire Records) met “Luminiferous aether” alweer langspeler nummer vier af. Een writer’s block lijkt niet meteen in Jacob Buczarski’s woordenboek voor te komen, want ook nu weer krijgen we vijftig minuten lang progressieve maar atmosferische black metal voorgeschoteld. Zoals we van Jacob gewend zijn, wordt er bij zijn lange epossen ter meerdere eer en glorie van de kosmos niet op een minuutje meer of minder gekeken (“Constellation hipparchia” overschreidt bijvoorbeeld de twaalf minuten grens). Zijn kijk op de mensheid en het universum is allerminst positief te noemen want de songschrijver dissecteert op de nieuwe songs de donkere natuur van de mensheid die op snel tempo op haar einde afstevent (“The incessant void rests in open palms . A canvas on which to create and destroy. Catalyzing time and space as energy .The hands clasp the shards of nothingness.”). Opener “Heliacal rising” laat een luchtigere, meer etherische en rustgevende sound horen waar post-rock gitaren de stemming neerzetten. Ik hoor Mare Cognitum persoonlijk liever bezig wanneer het aantal BPM van de drumcomputer – je hoort amper dat hier geen drummer van vlees en bloed aan het werk is – serieus de hoogte ingestuwd wordt en Jacob’s vingers vliegensvlug over de gitaarhals vliegen. Dit is het geval in het opvolgende “The first point of aries” waarbij de achterliggende toetsen de song een bombastisch en episch karakter geven. Het reeds eerder aangehaalde “Constellation hipparchia” start enigszins emotioneel, om vervolgens naar een rock-georiënteerde groove over te stappen en uiteindelijk het meer vertrouwde geluid van de band tentoon te stellen. Hoewel Jacob de nieuwe plaat gewelddadiger, nihilistischer en intenser beschouwt ten opzichte van voorgaand werk, durf ik deze stelling toch enigszins tegen te spreken. In het geval van het aan “IX Equilibrium” -era Emperor refererende “Occultated temporal dimensions” – met onmenselijk snelle blasts rond de zes minuten grens – ben ik het volmondig met Jacob eens, maar kort de bocht genomen, vind ik deze plaat toch net iets minder agressief overkomen in vergelijking met het oude werk, waar op zich natuurlijk niets mis mee is. “Majestueus” blijft echter een kernwoord in het omschrijven van Mare Cognitum’s sound. Liefhebbers van de voorgaande platen, kunnen dit “Luminiferous aether” dan ook zonder knipogen aan hun verzameling toevoegen.

JOKKE: 81/100

Mare Cognitum – Luminiferous aether (I, Voidhanger Records 2016)
1. Heliacal rising
2. The first point of aries
3. Constellation hipparchia
4. Occultated temporal dimensions
5. Aether wind