Hedonist, een hard rockin’, hard groovin’ power trio uit de buurt. Helaas kon het me nooit helemaal bekoren omdat ik weinig voeling had met hun muzikale vertolkingen. Hierin is echter grote verandering gekomen sinds de release van “The collapse“, uitgebracht via een subdivisie van ConSouling Sounds. Het is vooral de kwaliteit van de 7 nummers dat een enorme progressie heeft gemaakt. Niet dat het technisch niveau eindeloos opgekrikt is, maar de songs zijn gewoonweg beter geworden. Simpel maar oerdegelijk. De eerder 13 in een dozijn klinkende (bluesachtige) ondertoon van voordien heeft een stomp in de maag gekregen en heeft plaats gemaakt voor knalharde, doch immer swingende metal. Opener “The urge” klinkt even als een staalharde thrashband en regelmatig duikt een Mastodon of een High On Fire op in het referentiekader. Luister maar eens naar titeltrack “The collapse“, incluis Triptykon sfeertje! Zelfs Pantera comes to mind in “Body like a battle axe” (heerlijke titel). Toch worden de bluesinvloeden niet vergeten, zoals in meezinger “I hedonist” en afsluiter “Beecher“. Dan is er ook nog de heer Homolka die zichzelf overstijgt en een zeer knappe vocale bijdrage neerzet. Frank vergelijken met Dave Mustaine zal wenkbrauwen doen fronsen, toch betrap ik mezelf regelmatig op die vergelijking. Zijn schreeuwerige rockzang klinkt zeer gevarieerd, origineel en effectief getimed. De toenemende dynamiek die neergezet wordt in “Beecher” is knap gedaan. Ben van Your Highness komt ook nog een nummertje meebrullen. Hij doet het uitstekend en in zijn eigen gekende stijl. Tenslotte draagt ook de productie van gekke Xavier Carion (je weet wel, die van Channel Zero destijds) bij tot het sterke eindproduct. Vol. Krachtig. Transparant. Kortom: pro. Valt er dan niks aan te merken? Niet veel. De idee achter het artwork is sterk, maar de uitvoering is wat platjes. Dezelfde tekening in een soort film noir cartoonstijl zou veel rauwer – en meer rock ’n roll – ogen. Minder netjes zoals nu het geval is. Ook de 3 extra nummers, die stammen van de split met Your Highness, mochten voor mijn part weggelaten worden. Je kunt ze inderdaad doorspoelen als ze jou niet aanstaan, maar ze zijn op elk vlak een niveau lager dan de rest van de plaat. En met zijn losse 40 minuten playtime heeft “The collapse” al de perfecte lengte. Lekker plaatje. met passie gebracht en ideaal om mee te vertoeven in de wagen tijdens lange ritten. Get what you fucking deserve! Better believe it! Flp: 80/100.

Hedonist – The collapse (ConSouling Agency 2016)
1. The urge
2. The collapse
3. Body like a battle axe
4. I hedonist
5. Knives & lint
6. Black lungs
7. Beecher
* 8. Back to Arkham
* 9. The number eight will kill you
* 10. His soul’s still dancing

* = extra van split met Your Highness (2014)