De black metal scene lijkt soms wel wat op “Vlaanderen Vakantieland” waarin menig band de geschiedenis en legenden van de eigen heimat looft en bezingt. We denken dan natuurlijk meteen aan Scandinavië, maar ook dichter bij huis lopen er meerdere ambassadeurs rond die hun eigen streek promoten. Het Nederlandse trio Fluisteraars is hier een mooi voorbeeld van en brengt met haar nieuwe 7″ EP “Gelderland” een muzikale ode aan de gelijknamige provincie. Fluisteraars bracht op haar twee langspelers “Dromers” uit 2014 en “Luwte” uit 2015 – en één van de verrassingen van vorig jaar – black metal van het lang uitgesponnen en atmosferische soort. Op een 7 inch single is echter geen plaats voor nummers van tien minuten of langer met als resultaat twee songs die sneller en een tikkeltje rauwer klinken en meer teruggrijpen naar de sound uit de demoperiode van de band (“Beringheim” uit 2009 en “’t Hondslog” uit 2010). Toch is er ook in hun kortere nummers plaats voor de nodige dynamiek en breaks. Zowel “Zijsselt” als “Stuk” schieten snel uit de startblokken om de agressie halverwege te laten voor wat het is en rustigere wateren te bevaren. Hierbij moet ik wel toegeven dat de eerste song voor mij onaf klinkt en nogal abrupt ten einde komt. Ik had dit nummer zich graag nog verder zien onplooien. Een kanttekening die op het tweede nummer, waarin naar het einde toe akoestische gitaren opduiken, niet van toepassing is. Als de band gas terug neemt, schiet zoals steeds de folklore sound van Drudkh als referentiekader op. Ook op fysiek vlak zijn er sporen van Gelderland in deze release geslopen. Zo werd het papier waarop het artwork, afkomstig van de hand van zanger Bob Mollema, gezeefdrukt werd, zelf gemaakt in een oude papiermolen die sinds 1622 operatief is, met behulp van graan en tarwe uit de eigen streek. Altijd bewonderenswaardig als een band zo veel werk maakt van een release. Handgenummerd en op 300 exemplaren uitgebracht. Niet te lang twijfelen dus!

JOKKE: 78/100

Fluisteraars – Gelderland (Eisenwald 2016)
1. Zijsselt
2. Stuk