Beltez, opnieuw een nobele onbekende die mijn pad kruist. Blijkbaar ploetert dit kwintet al vijftien jaar rond in de Duitse black metal scene, zonder al te veel potten te breken. Na het uitpluizen van hun back catalogue vol middelmatige schwarzmetall verbaast me dat ook niet eerlijk gezegd. Maar toen ik een snippet hoorde van het nieuwe album “Exiled, punished…rejected” , werd mijn interesse toch getriggerd om eens even te gaan zitten en de plaat van dichterbij onder de loep te nemen. Op de vorige langspeler “Tod: Part 1” uit 2013 werd de dood in al haar facetten onderzocht en bezongen en dit concept wordt nu verder uitgewerkt aan de hand van het fantasyverhaal “God’s demon” van Wayne Barlowe. Ten opzichte van het oudere werk werden serieuze stappen voorwaarts gezet: zo klinken de high pitched vocalen van frontman M.P. een pak minder storend en meer afwisselend en musiceert de band ook een pak strakker, sneller en straffer. Het is ook de eerste keer dat de volledige line-up heeft deelgenomen aan het schrijfproces en dat is de plaat zeker ten goede gekomen. De epische mix van USBM en jaren ’90 Scandinavische black  – zoals ook landgenoten Ultha deze weten te brengen – klinkt nergens origineel of vernieuwend (moet ook niet) maar bevat voldoende vlijmscherpe riffs om de middelmatigheid te doorklieven en Beltez een trede hoger te plaatsen op de stairway to hell. Zo klinkt de opzwepende titeltrack wel verdomd lekker en doet ook de duistere, veertien minuten durende slotsong “Soulweaving” ons zwartgeblakerd hart sneller slaan. Tel daar nog de krachtige productie en het mooi ogende artwork van Benjamin Harff/Kodex Barbaricus bij op en we mogen Beltez feliciteren met hun knappe prestatie!

JOKKE: 80/100

Beltez – Exiled, punished…rejected (Bret Hard Records 2017)
1. Prelude
2. Adamantinarx
3. Repent and restless
4. Algol
5. Exiled, punished…rejected
6. Soulweaving