Onbekend maakt onbemind. Óreiða zal voor velen nog een onontgonnen parel uit de IJslandse black metal scene zijn hoewel het mysterieuze gezelschap al een veelbelovende demo op haar conto heeft staan. Harvest of Death, een subdivisie van Signal Rex, biedt ons via een split met het Portugese Holocausto Em Chamas een nieuw nummer aan waar ik al likkebaardend op kan losgaan. “Blindur” staat voor tien minuten overdonderende en beklijvende IJslandse black metal die ik dit jaar zelden beklemmender en verstikkender heb gehoord. Repetitief blastende drums vormen nagenoeg volcontinu de ruggengraat van dit monster waar groots klinkende post-rockgitaren in extase doorheen klieven en ijselijke screams een extra dimensie aan toevoegen. Aan de B-kant van deze 10″ mag het nieuwe Holocausto Em Chamas laten horen wat ze in haar mars heeft. Spijtig genoeg is dat rauwe en gure dertien-in-een-dozijn klinkende kelderblack waar ik het noch warm noch koud van krijg en dat kan toch niet de bedoeling zijn. Toch is deze split de aanschaf waard om de waanzin van Óreiða in eindeloze repeat te kunnen ondergaan.    

JOKKE: 75/100 (Óreiða: 90/100 – Holocausto Em Chamas: 60/100)

Óreiða/Holocausto Em Chamas – Split (Harvest Of Death/Signal Rex 2017)
1. Óreiða – Blindur
2. Holocausto Em Chamas – I
3. Holocausto Em Chamas – II
4. Holocausto Em Chamas – III