De term “kenosis” komt van het Griekse woord “κένωσις” ofte “kénōsis” en staat voor de leer die zegt dat Christus zichzelf ontledigde bij Zijn vleeswording. Bij de kenosis deed Christus afstand van Zichzelf. Ideale naam voor een nieuwe black metal band dachten de heren Tsel (Illuster) en Mysteriis (Galgeras). En alzo geschiedde…Onder de titel “Consecrationem” en in de vorm van een democassette verschijnt het eerste wapenfeit van het illustere duo. Nadat de inleidende tonen van “Solifugae” overgaan in “Abraham’s dagger” zijn mijn oren meteen gespitst want dit klinkt lekker, héél lekker. Kenosis katapulteert ons terug in de tijd met haar snelle, occulte op Zweedse leest geschoeide black metal die bovendien van een erg krachtige, moderne maar ruwe sound voorzien is. Het mid-tempo “Katharsis” is met haar repetitieve, hypnotiserende riff dreigender, mysterieuzer en ritualistischer van opzet. Ook “With open veins“, dat terug wat sneller geweld laat horen, weet te overtuigen en doet me aan het geweldige Darvaza denken. Kenosis laat niets nieuws horen en er lopen momenteel ettelijke soortgelijke bands rond, maar toch ben ik benieuwd naar meer werk van deze nagelnieuwe band want qua uitvoering, songwriting en sfeer zit dit al meteen goed.

JOKKE: 80/100

Kenosis – Consecrationem (Eigen beheer 2017)
1. Solifugae
2. Abraham’s dagger
3. Katharsis
4. With open veins