Hoewel ik niet al té bekend ben met de volledige back catalogue van het Servische The Stone, kan ik toch zeggen dat het trio reeds meer dan twintig jaar garant staat voor een pot degelijke black metal. Met “Teatar apsurda” verschijnt ondertussen alweer de achtste langspeler op nieuwbakken label Mizantropeon Records. En dat de heren al heel wat jaren meedraaien, is duidelijk te horen want hier zijn doorwinterde muzikanten aan het werk die weten hoe ze een goed nummer moeten schrijven. De songs met een gemiddelde speelduur van zeven minuten laten moderne melodieuze black metal horen die doorgaans hoog van tempo is en in de moedertaal gezongen wordt, wat een lekker exotische tint meegeeft. Het riffwerk bevat dat typische Oost-Europese melancholische gevoel en wanneer de nummers erom vragen, krijgen ze een licht symfonische toets mee. Ten opzichte van voorganger “Nekroza” uit 2014 bevat de sound van The Stone meer low-end en staan de sterke vocalen van frontman Nefas hoger in de mix. Dit is de verdienste van de Tsjech Honza Kapák (o.a. Master’s Hammer, ex-Maniac Butcher) die tevens sessiedrummer van dienst was en de plaat vakkundig inspeelde. Hoewel de songs goed in het gehoor liggen, duurt het enkele luisterbeurten alvorens ze hun eigen identiteit vrijgeven. “Moj grob” springt er wel uit door de akoestische gitaren, die eveneens van de hand van Kapák zijn, en het opzwepende “Nuklearan” is een track die het live ongetwijfeld erg goed gaat doen evenals het intense “Ja, car i bog” dat een episch meebrulrefrein bevat. Met meer dan twintig jaar op de teller is het noemenswaardig dat The Stone nog steeds zo gedreven en gepassioneerd als in de begindagen musiceert. Chapeau!

JOKKE: 81/100

The Stone – Teatar apsurda (Mizantropeon Records 2017)
1. Gavranovo
2. Mrtvog negativ
3. Moj grob
4. Nuklearan
5. Ja, car i bog
6. Harmonija u haosu
7. Teatar apsurda