Drieëntwintig jaar na het verschijnen van de demo “Infected brain machine” zijn de Parijzenaars van Dirge nog steeds niet uitgemusiceerd. Gedurende deze periode heeft er zich een verschuiving qua sound voorgedaan waarbij de mechanische, industriële Godflesh klanken uit de begindagen plaats hebben gemaakt voor een meer organische en atmosferische sound die als sludge of post-whatever-metal omschreven kan worden. In deze stijl leverde Dirge met haar laatste plaat “Hyperion” het absolute hoogte punt uit haar carrière af waarbij de zware monolithische klanken doorspekt werden met de nodige ambient en soundscapes. Deze laatste elementen werden nu verder uitgepuurd voor de nieuwe vijfendertig minuten durende EP “Alma | Baltica“. De vijf instrumentale songs die we voorgeschoteld krijgen, zijn opgebouwd uit analoge keyboards, gitaareffecten, electronica, loops en de nodige delay en reverb. Hoewel dit een abstracte benadering lijkt, heeft elk nummer toch een eigen identiteit meegekregen waarbij etherische passages, repetitieve texturen en industriële soundscapes hand in hand gaan en alzo een bleek en desolaat landschap schilderen. De koude psychedelische en melancholische klanken hebben een massieve sound meegekregen die de perfecte winterse nachtelijke soundtrack vormt. Een meer dan geslaagd experiment!

JOKKE: 80/100

Dirge – Alma | Baltica (Division Records/Blight Records 2017)
1. Alma
2. Red dawn tibesti
3. Black shore
4. Baltica (Sine time reoscillated)
5. Pure