Lusitanian black metal misanthropy” staat er te lezen op de eerste (cassette-)release van Como O Breu. Waar dient deze band geografisch gesitueerd te worden, hoor ik u al denken? Wel, Lusitania was een Romeinse provincie op het Iberisch Schiereiland die ongeveer overeenkwam met het huidige Portugal en een deel van Spanje (Extremadura) en werd genoemd naar de belangrijkste stam uit het gebied, de Lusitani. Behalve enige vorm van verbondenheid met hun voorouders, houdt het Portugese duo er voor de rest niet echt warme gevoelens voor hun medemens op na. “Absolute hatred for mankind“, weet je wel en je moet ook geen Portugees verstaan om te weten waar nummers als “Humanidade em extinção” of “Estágios em misantropia” over gaan. De zwartmetalen klanken die na het wegebben van de intro uit de speakers knallen zijn dan ook van de haatdragende soort. Wat het duo siert is dat het niet alleen veel werk heeft gestoken in de fysieke uitvoering van deze demo, maar dat ze er ook een vrij unieke kijk op nahouden want, hoewel hun black metal op zich vrij conservatief en niet al te ingewikkeld klinkt, zit het geheel wel avontuurlijk in mekaar en krijgen we zelden een traditionele songopbouw te horen (zo bevat de titeltrack bijvoorbeeld een heuse Bethlehem-vibe). Hierbij komen er ook de nodige duistere ambient-klanken en in de afsluiter zelfs piano aan te pas. De productie is krachtiger dan ik had durven vermoeden en de basgitaar heeft haar plaatsje tussen de snedige riffs weten opeisen. De galmende screams en getormenteerde uithalen gaan door merg en been en dat de drums uit een computer afkomstig lijken te zijn, vinden we deze keer niet zo erg. In het eindproduct is er ongeveer evenveel plaats voor extreme metaalklanken als voor de atmosferische ambientstukken. Bij een volgende release mag de nadruk wat mij betreft nog meer op het gitaargeweld komen te liggen want nu hapert de flow een beetje. Voor een eerste release klinkt “Utopia” echter zeker niet verkeerd.

JOKKE: 74/100

Como O Breu – Utopia (Eigen Beheer 2018)
1. Temor
2. Escuro como o breu
3. Humanidade em extinção
4. Eu e os meus demónios
5. Luz que Fere
6. Utopia
7. Estágios em misantropia