De bandnaam klinkt alvast alsof iemand onoplettend met zijn croque monsieur apparaat is omgegaan. Grapje natuurlijk want Croc Noir betekent zoveel als ‘zwarte hoektand’. Echter is deze black metalband niet meteen één van de venijnigste of moordlustigste die er met ontblote hoektanden in de duistere Franse wouden rondwaart. “Mort” is de eerste langspeler van Croc Noir nadat eerder al enkele EP’s en een split met het bevriende Au-Delà volgden. De sound van het kwartet is rauw en melancholisch en neigt qua grimmigheid naar landgenoten als Sacrificia Mortuorum, Sombre Chemin en Winter Funeral. De black metal-klanken die het viertal zeven nummers lang produceert getuigen echter van niet al te veel inspiratie. De grimmige opener “Dans l’abîme” en “Transi d’effroi” kunnen er best wel mee door, maar veel riffs hebben we al eens elders en beter gehoord en in de mid-tempo stukken wordt het net wat té gezapig. De enige manier waarop Croc Noir positief de aandacht weet te trekken is door haar songs op tijd en stond met nostalgische klanken van een accordion te voorzien. Cloporte trekt te pas en te onpas aan zijn trekzak wat een folkloristische touch toevoegt. Ik krijg in nummers als “Des feuilles mortes” en “Tapis dans l’ombre” dan ook meteen zin om te kantklossen of gans te rijden. In “Egérie funeste” wordt duidelijk dat een accordion ook treurige melodieën kan produceren…mooi gedaan. “Seul” is de melancholieke, maar te langdradige afsluiter waarbij enkel clean gitaargetokkel het voor het zeggen heeft. Croc Noir zal niet voor iedereen weggelegd zijn, maar probeert wel origineel uit de hoek te komen. Aan jou om te beslissen of je al dan niet overweg kan met de accordion.

JOKKE: 70/100

Croc Noir – Mort (Wolfspell Records 2018)
1. Dans l’abîme
2. Au seuil du trépas
3. Tapis dans l’ombre
4. Égérie funeste
5. Des feuilles mortes
6. Transi d’effroi
7. Seul