Ten tijde van Ancient Moon’s split met Prosternatur waren de meningen over de bijdrage van die eerste binnen Addergebroed verdeeld. Cas vond de eeuwigdurende ambient-outro en die ene repetitieve riff met slechts beperkte variaties oersaai om een nummer van achttien minuten boeiend te kunnen houden. Ik kon deze aanpak wel smaken want, ondanks de monotone basis, bracht het opengetrokken wijwatervat aan diverse rituele klanken me wel in hogere sferen en vond ik de repetitieve puls van “Hekas hekas este bebeloi!” net wél werken. Op het nagelnieuwe, uit het knetterend hellevuur gesmede “Benedictus diabolica, gloria patri” prijken twee monolieten van respectievelijk zeventien en twintig minuten die de ceremoniële lijn van het oude werk stug doortrekken, maar een gevarieerder fundament laten horen. Hypnotiserende riffs, epische tremolo-melodieën, helse blastbeat-uitbarstingen, sacrale passages vol religieuze koorzangen en orgelklanken, beklemmende duistere ambient, rituele percussie: het zijn de bouwstenen waaruit een imposant orthodox bouwwerk werd opgetrokken. Maar deze keer dus met meer aandacht voor dynamische interactie tussen al deze ingrediënten wat een erg bezwerende climax oplevert wanneer deze zwartgeblakerde hoogmis haar einde nadert. Vergeleken met het debuut “Vvltvre” werd er duidelijk aan de productie gesleuteld zonder echter aan mystiek in te boeten. Met “Benedictus diabolica, gloria patri” heeft dit mystieke internationale gezelschap met een voorliefde voor Latijnse titels een testament vol ritualistische black weten creëren waar de duivelse devotie van afspat. Een Batushka zonder winstoogmerk als je wil.

JOKKE: 86/100

Ancient Moon – Benedictus diabolica, gloria patri (Iron Bonehead Productions 2019)
1. Benedictus diabolica, gloria patri Pt 1
2. Benedictus diabolica, gloria patri Pt 2