Zondagochtend: hoogtijd om nog eens naar de mis te gaan. “Sanctus, Sanctus, Sanctus, Dominus Deus Sabaoth; Pleni sunt cæli et terra gloria tua.
Hosanna in excelsis. Benedictus, qui venit in nomine Domini. Hosanna in excelsis.
” Vergezeld van orgelklanken schalt dit misgezang door de huiskamer om even later een zwartgeblakerde misviering in gang te steken. Mortheos is de duivelse preker die achter Sanctvs schuilgaat, een nieuwe speler in de Quebecois black metal-scene. De Franstalige teksten en suggestieve heroïsche en triomfantelijke melodieën zijn prominent aanwezig in deze helse opvoering van een kleine veertig minuten. Er prijken vier échte nummers op debuut “Mors aeterna” (‘de eeuwige dood’) die trapsgewijs van zeven naar tien minuten opklimmen en de luisteraar met hun woedend aura weten te overweldigen. Je voelt continu een zekere onderhuidse sacrale spanning waarvoor Mortheos links en rechts de orthodoxe en occulte schuif aan toeters en bellen opentrekt. In het beklijvende en razende “Dans la pleine obscurité l’on te devine” uit zich dat heel even via rituele koorzang en in de mid-tempo start van het voor de rest opzwepende “Descends sur l’homme telle une épée flamboyante” zorgen orgelklanken voor een verheven inkleuring. Demonische tremolo-riffs doorklieven hosties, priestergewaden en glasramen en laten geen spaander heel van houten kruisen en altaren. Opnieuw zorgen heldere gezangen voor een hiëratisch tintje. Dezelfde ingrediënten zijn ook in “Et scinde les chaînes qui le lient à Yaweh” te horen, opnieuw een vlijmscherpe aanval op alle heilige huisjes. Mortheos laat zien dat hij zowel het instrumentale als vocale luik prima beheerst en koos voor een knallende doch rauwe productie voor zijn prima debuut.

JOKKE: 84/100

Sanctvs – Mors aeterna (Sepulchral Productions 2019)
1. Sanctvs dominvs
2. Roi omnipotent, sainteté maléfique
3. Dans la pleine obscurité l’on te devine
4. Descends sur l’homme telle une épée flamboyante
5. Et scinde les chaînes qui le lient à Yaweh
6. Mors aeterna