Het is niet de eerste keer dat de Deense multi-instrument Skravl op dit forum passeert. Zijn orkestjes Fanebærer en het fantastische Jordslået kunnen we aanraden aan fans van black metal zonder franjes en ook zijn gelijknamige éénmansproject is de moeite waard. “Fire besværgelser mod Menneskeheden” is de welluidende titel van zijn eerste langspeler nadat eerder een split met stadsgenoten War Is Aer verscheen. De stad in kwestie is hier natuurlijk Kopenhagen en de kliek van dienst is de Korpsånd-cirkel waarvan vele exploten ons kunnen bekoren (dat zal de fanatieke lezer wel al opgevallen zijn). Aan nummernaamgeving doet onze alleenheerser niet mee, en wie de totale speelduur van deze release wil kennen, zal met zijn stopwatch naast het cassettedeck moeten plaatsnemen. Ik kan wel al meegeven dat “kortspeler” een meer treffende woordkeuze zou zijn. Skravl’s sound is – zoals bij vele scenegenoten – gestript van overtollig vet en draagt gure atmosfeer hoog in het vaandel, hoewel melodie wel belangrijker blijft dan extreme agressie zoals het pakkende einde van de opener bewijst. Subtiele keyboards worden daarbij niet geschuwd. De heroïek die in de nummers van de split vervat zat, is wat naar de achtergrond verdwenen en heeft plaats geruimd voor enkele meer rockende riffs en een wat zwaarder geluid, zonder echter aan melancholische en mystieke sfeer te hebben ingeboet. De executie is er met rasse schreden op vooruit gegaan want het klinkt nu toch allemaal net wat strakker. De productie van de vier songs overklast de verwachtingen van deze old school analoge geluidsdrager en laat tussen de ruisende gitaren vol archaïsche Scandinavische toonladders ruimte voor het bespelen van de basgitaar, hoewel de sound zo droog is als smørrebrød zonder beleg. De sappige scream doet echter het water in de mond komen en maakt van “Fire besværgelser mod Menneskeheden” een tape die hier nog veel zal opstaan.

JOKKE: 81/100

Skravl – Fire besværgelser mod Menneskeheden (Nattetale 2019)
1. Untitled
2. Untitled
3. Untitled
4. Untitled