Het Deense Fanebærer passeerde hier nog niet zo gek lang geleden met diens langspeler “Fra hånd til jord“. Nattetale verzamelde nu ook de twee EP’s die de band met leden van Jordslået, Skravl en Vaabnet reeds uitbracht maar tot dusver enkel door Hævngær op cassette gereleased werden. We beginnen met de “Slagne sagn” EP die eerder dit jaar het levenslicht zag. Vier hymnes vol grauwe Scandinavische black gedreven door een zekere ondertoon van opzwepende rock en punk. Skravl en Skrog wisselen overtuigend krijswerk af met plechtstatige heldere vocalen en al bij al leunt Fanebærer’s sound vrij dicht tegen die van een Jordslået aan. Ruwheid en melodie gaan hand in hand of het nu op een gematigd tempo is of tijdens stukken waarin de drummer zich lekker kan uitleven. De riffs in een song als “Arvhugget” dragen bovendien een plechtstatig gevoel in zich. De laatste vier nummers dateren van de “En af dem der red med fane” EP, de eerste release van de band waarvoor we twee jaar terug de tijd in moeten duiken. Productioneel gezien klinkt Fanebærer hier nog ongepolijster, zowel muzikaal als vocaal met screams die ongenuanceerd doorheen de energieke muziek klieven. Zeker in het van hakkende drums voorziene “Sjælebrand” wordt de band’s voorliefde voor punk duidelijk. Hoewel er in “Flammefærd” plaats is voor ondersteunende keys, is het pas in het latere werk dat er wat meer ruimte komt voor epiek en er ook cleane zang wordt toegevoegd. Deze compilatie is een aanrader voor fans die de tapes niet konden aanschaffen wegens achter het net aan vissen of het niet bezitten van een cassettedeck.

JOKKE: 82/100

Fanebærer – Skæbnesgjald (Nattetale 2019)
1. Tabt stål
2. Skred
3. Harnisk
4. Arvhugget
5. Ulvens avl
6. Fanebærer
7. Sjælebrand
8. Flammefærd