Wie al eens een plons in één van de duizenden meren van Finland neemt, zal op de bodem ongetwijfeld de naam Förgjord wel al eens tegengekomen zijn. Deze Finse band met Zweedse naam voor “vernield” is al sinds midden jaren ’90 actief – zij het onder tal van andere namen – maar pas rond de eeuwwisseling begonnen er releases naar boven te borrelen. Vanaf de derde langspeler getiteld “Uhripuu” en tevens de eerste voor Werewolf Records, begon de band rond stichtend lid en snarenplukker (zowel de dikke als de dunne) Valgrinder (o.a. ook actief bij Marras) op te vallen. Sindsdien verscheen er aan een hoog tempo output want vorig jaar was er nog “Ilmestykset” en een goed jaar later dus weeral de vijfde langspeler die de titel “Laulu kuolemasta” meekreeg. De albumtitel betekent zoveel als “lied over de dood” en de plaat behandelt dit onderwerp dus ook conceptueel. De dood heeft immers verschillende gezichten. Als je de dood leert accepteren en je angst ervoor wegneemt, kan je een vrij leven leiden. Maar de dood kan ook de ultieme straf vormen of een oneindige nietigheid inluiden. Voer om even stil bij te staan. Vergeleken met de door orgelklanken opgewekte melancholie van voorganger “Ilmestykset“, is “Laulu kuolemasta” esthetisch gezien een meer bevrijdende plaat, waarbij de Finnen ook meer sombere en rockende territoria verkennen maar wel zoals steeds met een acute mystiek die de 46 minuten durende plaat als een aanhoudende mist bedekt. Elk van de acht nummers en twee spookachtige intermezzi met akoestische of ambientklanken stralen een bedrieglijke en smerige aanstekelijkheid uit die inherent is aan Finse black. Zelfs zonder hun moedertaal te kennen, begin je al snel mee te neuriën. De soms lange nummers worden gradueel opgebouwd door middel van langzame meanderende intro’s totdat de muziek op volle toeren draait en blastbeat-gewijs tot een apotheose leidt. De mix is aan de grofkorrelige kant, maar laat dat de pret vooralsnog niet drukken. Liefhebbers van Finse black weten wat doen.

JOKKE: 76/100

Förgjord – Laulu kuolemasta (Werewolf Records 2020)
1. Laulu murtuvan niskan
2. Ihtiriekko
3. Surman virta
4. Kostonhetki
5. Kylmyys
6. Polkuni päässä
7. Kaksi kiveä
8. Ruotta 04:28
9. Finlandia
10. Veljessurma