Over het mysterieuze Entartung is ondanks het negenjarig bestaan nog steeds bitter weinig informatie het publiek domein binnengeslopen, dus opnieuw moeten we extra wist-je-datjes schuldig blijven. Aan de andere kant, wat is black metal zonder een vleugje mystiek?

Vierde langspeler dus alweer voor Entartung, dat niet aan EP’s, demo’s en splits meedoet. Sinds Baptised into the faith of lustuit 2017 nam het oorspronkelijke duo Lykormas en Vulfolaic de vorm van een trio aan dankzij de aanwinst van drummer Haistulf, die ondertussen ook de eerste EP van Walghinge ingespeeld heeft, en opnieuw een eclectisch album aaneen drumt. Gelijk wie achter de pseudoniemen schuilgaat, een talenknobbel hebben ze alvast want ook op dit nagelnieuwe “Maleficae artes” horen we Engels, Frans, Duits en Zweeds terug en als we de titel meetellen komt ook het Latijn nog even om de hoek piepen. Lykormas schrijft nog steeds Duits klinkende black metal die snedig doch triomfantelijk klinkt, wat meteen duidelijk wordt vanaf de eerste noten van “Tower of silence”. Vulfolaic blijkt over een enorm gevarieerde strot te bezitten want naast felle screams brengt de man in “Bortförd” zang ten gehore die wel wat aan Horn doet denken, om enkele minuten later het meest maniakale gelach voort te brengen dat ik in tijden heb gehoord. Ook wat ritualistisch gescandeerde mantra’s worden niet geschuwd maar gelukkig gaat “Circle of suffering” niet al te ver die kant op en worden we op een fantastische uptempo riff getrakteerd waarrond de rest van het nummer zich ontspint. Entartung wil de dingen niet moeilijker maken dan ze moeten zijn en de warme, organische sound doet niets af aan de scherpe van de nummers, die bovendien zeer verhalend aanvoelen. Het interessante artwork deed echter een belletje rinkelen en blijkt een aangepaste versie te zijn van een werk van de barokschilder Salvator Rosa, waarvan het origineel werd gebruikt voor het artwork van Obtained Enslavements “Soulblight”. Benieuwd naar het verhaal hierachter, want de heren wisten ons eerder al te vertellen dat ze nogal graag eens kunst naar hun hand zetten voor hun hoesontwerpen.

In elk geval is “Maleficae artes” spek voor de bek van ieder voor wie het wel eens wat epischer en traditioneler mag maar toch een moderne sound heeft, en dikke pluspunten voor Vulfolaics fantastische vocalen!

CAS: 83/100

Entartung – Maleficae artes (Dunkelheit Produktionen 2020)
1. Tower of silence
2. Bortförd
3. Un ciel bourbeux et noir
4. Circle of suffering
5. Aufruhr MDXXV