“Punky” en “triomfantelijk” zijn twee woorden die van toepassing zijn op de sound van tal van black metal-acts die deel uitmaken van de Korpsånd-cirkel. Fanebærer heeft het hier echter blijkbaar wat mee gehad. De tweede langspeler “Den første ild” (“Het eerste vuur”) klinkt dus best anders dan debuut “Fra hånd til jord” en omarmt meer atmosferische en paganachtige elementen. Dat wil echter niet zeggen dat de schwung er volledig uit is, want nummers als het openende “Visdom” of “Morgenrød” krijgen de armen en benen nog met gemak in de lucht. Taake doemt soms op uit de mist en wanneer het tempo naar mid-tempo regionen zakt, lijkt ook de black ’n roll van een Khold niet zo gek veraf. De nieuwe koers wordt voor het eerst echt duidelijk hoorbaar in het slepende, maar bij momenten ook vurige “Som alt under solen” waarin subtiele akoestische gitaren hun opwachting maken. In “Æt” wordt deze lijn nog verder doorgetrokken. Zanger/drummer Skrog schroeft het tempo nog verder terug en zanger/gitarist Skravl tovert de ene na de andere aanstekelijke riff uit zijn elektrische en akoestische gitaar. Het titelnummer zwelt traag op uit de dichte nevel die over het platte Deense landschap verspreid ligt en vertelt zijn verhaal middels heldere zang die ietwat religieus aanvoelt. Deze song voelt echter wat ‘onaf’ aan en kon misschien nog wat verder uitgewerkt worden. In het daaropvolgende “Hævn” en “På en høj af jord” gaat het er terug wat grimmiger en meer up-tempo aan toe. Een pakkende leadpartij waait tussen onze armhaartjes en krijgt deze met gemak overeind. De meer atmosferische aanpak van het duo resulteert niet in langere composities want op de meer uitgesponnen afsluiter “Lad ørne kun rives” na, werden de zeven overige songs met drie à vier minuten speeltijd kort en bondig gehouden. De hekkensluiter vind ik echter het best uitgewerkt qua compositie, terwijl ik bij de kortere nummers soms nog wat op mijn honger blijf zitten. Bij een meer atmosferische benadering komen extra minuten speeltijd nu eenmaal goed van pas, hoewel het zaakje natuurlijk ook niet onnodig lang gerokken hoeft te worden. Qua sound kozen de twee heren van Fanebærer ook voor een wat cleanere productie vergeleken met het oudere materiaal, hoewel “Den første ild” nog steeds de undergroundfanaten zal kunnen aanspreken.

JOKKE: 80/100

Fanebærer – Den første ild (Nattetale 2020)
1. Visdom
2. Morgenrød
3. Som alt under solen
4. Æt
5. Den første ild
6. Hævn
7. På en høj af jord
8. Lad ørne kun rives