Het obscuur orkestje dat we vandaag uitlichten, heet Nocturnal Departure en bracht onlangs een tweede langspeler uit. “Worm moon offerings” doopten ze het geheel van zes songs die live vereeuwigd werden, waardoor de sound die het Canadese kwartet hier neerzet een heel pak ieler, dunner en ruwer klinkt dan de naar rauwe black metal normen vrij goed geproduceerde voorganger “Cathartic black rituals“. De hoorbare mix aan invloeden van oude Darkthrone is nog steeds present, net als de frivole basloopjes maar naar de schaars ingezette dissonante akkoorden, de downtempo Celtic Frost-invloeden en rockende Carpathian Forest wind die we op het debuut hoorden, is het deze keer speuren met een vergrootglas. De scream van zanger/gitarist Funeror gaat regelmatig in overdrive waardoor de man haast als een huilende wolf klinkt. Op zich brengt Nocturnal Departure niets nieuws onder de begrafenismaan, maar toch beleef ik luisterplezier aan “Worm moon offering“, vooral aan het grotendeels slepende en atmosferische “Twilight magnificence” dat deze tweede langspeler (nou ja, 28 minuten?) afsluit. Canada en rauwe underground black zijn dan ook twee begrippen die al langer dan vandaag rijmen, ook hier. Op mijn boodschappenlijstje komt ie echter niet terecht, daarvoor is de concurrentie de dag van vandaag gewoonweg te moordend. Wie echter nooit genoeg krijgt van traditionele old school black van pakweg midden jaren ’90 of zo veel mogelijk Darkhrone worshipping acts wilt verzamelen, kan natuurlijk toeslaan.

JOKKE: 72/100

Nocturnal Departure – Worm moon offerings (Death Kvlt Productions/Les Fleurs du Mal 2020)
1. Embodiment of hatred and suffering
2. Unholy conspirators (One with the goat)
3. Worm moon offerings
4. Ancient mantras
5. Malignant faith
6. Twilight magnificence