In Baltimore loopt met the GraveLight Order een nieuw lo-fi clubje rond, maar wat mij betreft kunnen de leden van bands als Mortevexis, Nigrim Mortem, Slaves To The Enchanted Fog en Vampyric Bvrial het beter bij wiezen of petanque houden, want hun zwartmetalen klanken zijn werkelijk abominabel. Mortevexis en Vampyric Bvrial brachten in de vorm van “GraveMoon reveries” in juli een werkelijk tenenkrommende split vol ondermaats LLN worship uit en Nigrum Mortem’s “Consumed by the eternal tranquility” demo klinkt alsof er op zolder opnames werden gemaakt van de band die in de kelder staat te spelen. Eerder doffe in plaats van rauwe kelderblack dus. Enkel het éénpersoonsproject Charnel Ascension heeft klaarblijkelijk de rauwe blackmetalcollector kunnen bekoren want de demo, die in een oplage van maar liefst dertig stuks verscheen, is volledig uitverkocht. Wat een wereldprestatie! Vier nummers en een dik kwartier lang laat Cult Of The Fallen Sun zijn zonaanbiddende lo-fi black over ons uitschijnen. ’t Is nu niet dat we onze ogen achter onze hippe Ray-Ban zonnebril tegen brandende UV-stralen moeten beschermen, maar toch zijn we op één of andere manier gecharmeerd door deze zwartgeblakerde lo-fi herrie vol rauwe, punky riffs (“Eclipse worship” en “Unholy witchery“), vocale pruttelbrij (het titelnummer), griezelige lugubere ritmes en zeurende melodieën (“Gnarled root and branch“), uitgevoerd onder een mantel van sissende duisternis, …maar dan ook enkel in de heel late/vroege uurtjes als slaap zich van ons meester maakt.

JOKKE: 66/100

Charnel Ascension – Spectral dances towards the coffin (Old Spire Records 2020)
1. Eclipse worship
2. Gnarled root and branch
3. Spectral dance towards the coffin
4. Unholy witchery