De offers die Ventr op haar altaar brengt zijn overduidelijk gericht aan de Duivel, laat daar geen twijfel over bestaan. De Portugezen bouwen hun blackmetal op een stevige basis van doordachte themathiek en de titel van hun eerste EP “Numinous negativity” spreekt wat dat betreft boekdelen. Conceptueel gezien focussen de teksten over het karakteriseren van numineuze negativiteit (de term ‘numineus’, wat zo veel betekent als ‘geheimzinnig’, werd geïntroduceerd door de Duitse theoloog en godsdientswetenschapper Rudolf Otto (1869 – 1937)) als een spirituele en/of religieuze vorm van negatieve perceptie – de mysteries in de werken binnen de alomtegenwoordigheid van de duivel. Zo verkent opener “Omnipresent abominations” het concept van (negatieve) Verlichting door de aanraking van de gruwelen van de Duivel. Afsluiter “A dagger to worship” handelt dan weer over het concept van ‘gruwelijke goddelijkheid”, gebruikmakend van het idee van de “Trinity Dagger” (Strijd, Wreedheid, Ongerechtigheid), die een weerspiegeling is van deze Goddelijke Verschrikking in de alledaagse werkelijkheid. Ik gaf al mee dat Ventr in Portugal resideert, samen met de USA en Bosnië Herzegovina zowat de huidige broeihaarden als het op rauwe blackmetal aankomt, maar productioneel gezien torent Ventr boven al deze groezelige kelderblack uit, zonder echter te vervallen in overgeproduceerde platte kak. Neen, de sound is lekker organisch en bevat een ruwe korrel die de betoverende melodieusheid van sommige riffs ook niet uit de weg gaat. Qua stijl doet Ventr’s duidelijk op tweede golf geïnspireerde black me aan Nidrosian acts als Mare of Kaosritual denken of de vele orthodoxe blackmetalbands (maar zonder de vele occulte fratsen), niet alleen muzikaal maar ook op de manier waarop de schreeuwerige vocalen ingezet worden. “Our altar of murderous fanaticism” bevat evenveel vlijmscherpe tremeloriffs als de opener, maar strijdt op een wat lager tempo. Geen high tech riffs, maar een simpele effectiviteit. Het titelnummer valt vervolgens uit de toon tussen de andere drie songs, niet alleen qua veel kortere speelduur, maar ook qua stijl want deze track fungeert eerder als een mysterieus en duister klinkend ambientintermezzo. “A dagger to worship” pikt de draad terug op waar deze op hun altaar van moorddadig fanatisme was achtergebleven. Best een aardig eerste visitekaartje dat liefhebbers van ongecompliceerde second wave blackmetal wel over de streep zou moeten kunnen trekken.

JOKKE: 79/100

Ventr – Numinous negativity (Signal Rex 2020)
1. Omnipresent abominations
2. Our altar of murderous fanaticism
3. Numinous negativity
4. A dagger to worship