Grillig bandlogo: check! Vampiergerelateerde bandnaam: check! Zwart/wit cover met een gecorpsepaint individu: check! Kandelaars: check! Van ornamenten voorziene boordkader: check! Alle elementen voor een rauwe blackmetalplaat zijn met andere woorden voorhanden bij Vampirska. Deze one-man band van een niet nader genoemd individu komt ons vanuit de States toegevlogen, samen met Portugal en Bosnië Herzegovina de voornaamste broedplaatsen voor lo-fi zwartmetaal. Dit debuut kwam oorspronkelijk – zoals het de undergroundnormen betaamt – op cassette uit en zal door het kersverse Russische label Obscurant Visions ook op wax beschikbaar gesteld worden.

Vampirska en diens “Torturous omens of blood and candlewax” kunnen – op de uit treurige orgelklanken bestaande opener “Revenant” na – zonder gemor het label lo-fi opgespeld krijgen, maar dan nog zijn er veel gradaties, gaande van een door onkunde simpelweg onbestaande productie tot een doelmatig gekozen rauwe sound. Vampirska behoort tot die tweede categorie. De gitaarsound is aan de dunne kant, de basic maar organische drums komen vrij goed door en de vocalen zijn zwaar door de mangel gehaald en vormen eigenlijk het meest overheersende lo-fi element op deze langspeler, maar laat dat de pret vooral niet drukken want de sfeer en ambiance zitten goed, ook al is die koudbloedig, verdorven en zwartgallig. Het vetarme riffwerk is doeltreffend in zijn eenvoud en heeft wel wat van een oude Sargeist of Satanic Warmaster weg, voor wie enkele referentiepunten wil hebben. Het einde van “Hateful spirits emerge bleeding from open wounds” bevat een opvallend stukje met verwrongen atonale cleane gitaren. Leuk detail! De vocalen klinken als een woeste winderige orkaan en elke keer als de vrouw (!)achter Vampirska haarstrot opentrekt, kan zij volgens mij haar lucifers bovenhalen om de kaarsen op haar kandelaar terug aan te steken. Nicht slecht en zelfs tijdens lange composities als het titelnummer of afsluiter “Feasting on the dried blood of majesties” blijven we tien minuten lang bij de les. Enkel geschikt voor de trve ende oldschool rauwe blackmetal liefhebber.

JOKKE: 75/100

Vampirska – Torturous omens of blood and candlewax (Obscurant Visions/Crown and Throne Ltd 2020)
1. Revenant
2. A pale face eclipsed by shadows
3. Hateful spirits emerge bleeding from open wounds
4. A nocturnal incantation of undying
5. Torturous omens of blood and candlewax
6. Feasting on the dried blood of majesties