Ook al wordt er best wel wat afgeëxperimenteerd in het blackmetalwereldje, de ultra orthodoxe, no-nonsense, trve, old-school variant zal tot aan het einde der tijden geëerd worden. Zo ook door Vampyric, een uit Philadelphia afkomstig éénmansproject van een zekere Vu, niet te verwarren met het recent besproken Vampirska. Onze vampier van dienst levert met “Where light no longer reaches” een eerste EP af die zowel op tape via Blasphemous Mockery Productions als op vinyl dankzij Poisonous Sorcery beschikbaar wordt gesteld…voor de happy few die er één konden bemachtigen wel te verstaan. De productie die “Where light no longer reaches” aangemeten kreeg, is basic maar overstijgt wel de lo-fi normen. De gitaarsound is nogal fuzzy, maar overstemt de drums niet en ook de krijszang werd niet te ver vooraan in de mix gezet. “Long lost“, het nummer dat we in het hart van deze EP aantreffen, is wat ons betreft het beste wat er hier te bespeuren valt. De melodieën klinken bekend in de oren en een kort intermezzo met melancholisch clean gitaargetokkel splijt de bijtende blackmetal resoluut in twee. Ook de treurige en naar oudsher verlangende klanken van het afsluitende titelnummer klinken niet verkeerd. Oude-Darkthrone (“Transilvanian hunger“) en Immortal “(“Pure holocaust“) zijn Vu waarschijnlijk niet onbekend (net zoals voor 99,99% van zijn gelijkgestemde zielen), maar het niveau van deze beide Noorse pioniers wordt natuurlijk niet geëvenaard. “Where light no longer reaches” is geen onaardige eerste kennismaking, maar ik mis wat eigenheid om Vampyric er tussen al zijn genregenoten te doen uitspringen.

JOKKE: 70/100

Vampyric – Where light no longer reaches (Blasphemous Mockery Productions/Poisonous Sorcery 2020)
1. Lycathropic lunar incantation
2. Nectar
3. Long lost
4. Possessed by the Satanic spirit
5. Where light no longer reaches