Met “genesis“, de eerste EP van een in de maak zijnde trilogie, laat ABRAHAMIC LIARS op een enigszins onverwachte zwartgallige manier van zich horen. De muzikale kern van dit collectief bestaat uit enkele veteranen van onze extreme metalscene, maar voor het eerst uiten ze zich via een gesmaakt blackmetalgeluid. Voor het vocaal departement hadden de heren trouwens een speciaal plan in gedachte waarover jullie hieronder meer kunnen lezen. Gitarist Niels Larsen verschaft tekst en uitleg. (JOKKE)

Dag Niels. Hoe gaat het ermee? Ben je de voorbije Covid-19 periode goed doorgekomen?
Best goed, dankjewel. Ik ben sowieso een goede kluizenaar maar was ook blij om mijn beperkte “bubbelcontacten” te kunnen zien. De vrije tijd heeft plaats geruimd om inventief te worden en meer de focus te leggen op wat ik zelf zoek en wil.

Je bent als muzikant al heel wat jaren actief in de (metal)scene. Ik leerde jou kennen als gitarist van het instrumentale en experimentele San Diablo en nadien was je nog actief in metalband Black Swarm. Recent liet je al van je horen middels de nieuwe deathmetalband Works Of The Flesh en nu sla je ook toe met het meer blackmetalgetinte ABRAHAMIC LIARS. Je muzikale output lijkt met andere woorden extremer te worden naarmate je ouder wordt. Wat voedt deze evolutie denk je?
Haat en Liefde:
Haat tegen misbruik, onmacht en een groot deel van de mensheid. Deze haat of woede probeer ik dan creatief te kanaliseren in de muziek. Ik heb muziek spelen altijd als een uitlaatklep gezien en vermoed dat dit nog lang niet gedaan is.
Liefde: liefde voor de muziek in het algemeen; de scene en de mensen waarmee ik samen spelen mag , de meeste van die muzikanten zitten in in het extreme genre, dus die evolutie is er een beetje vanzelf gekomen plus ik hou zelf enorm van extreme muziek of kunstvormen die buiten de lijntjes kleuren

Welke gevoelens of boodschap kan/wil je middels ABRAHAMIC LIARS naar buiten brengen?
Wanhoop

Toen we een jaar of 10 geleden samen in de auto zaten op weg naar Hellfest, vroeg je me een compilatie te maken met Marduk nummers (die ik trouwens nog steeds niet gemaakt heb haha). Ik viel toen haast van mijn stoel omdat ik jou destijds niet met black metal associeerde, maar blijkbaar was je als tiener toch al met het genre in aanraking gekomen.
Ondertussen heb ik me kunnen verdiepen in Marduk met als gevolg dat “Panzer division” een van mijn favorietjes is. In mijn tienerjaren kwam ik voor het eerst in aanraking met black metal door een klasgenoot, hij nodigde me uit naar underground optredens en zo ging die wereld eigenlijk open voor mij.

Ik kwam je de afgelopen jaren haast nooit tegen op blackmetaloptredens. Nu lijkt het genre je interesse terug gewonnen te hebben. Is er voor jou een groot verschil in black metal anno 2020 vergeleken met midden jaren ’90? Welke blackmetalbands passeren er deze dagen zoal in jouw playlist?
Het genre heeft me altijd wel geboeid, maar je kan je niet altijd in alles verdiepen. Verschil met mid-90’s en nu is immens, maar dat heb je sowieso met muziek van toen en nu. Het productiegeluid en de artiesten zijn er beter en inventiever op geworden en je hebt veel genreoverschrijdende acts wat het landschap interessant maakt. Momenteel luister ik regelmatig naar Ultha, Afsky en Tombs, lokaal ben ik fan van Ihloosuhree en Sons Of A Wanted man.

En door welke bands heb je je laten beïnvloeden wat ABRAHAMIC LIARS betreft?
Grappig dat je het vraagt, voor we de nummers begonnen te schrijven lieten we ons enkel beïnvloeden door de “first wave”: Celtic Frost, Venom, Bathory en Hellhammer. Niemand van ons had ooit het genre gespeeld dus we wilden er bewust niet al te veel invloeden in, vanuit die stijl zijn we vertrokken en hebben de nummers tot eigen songs geboetseerd

In jullie logo zien we de Notre Dame in lichterlaaie staan. En dat is geen toeval blijkbaar…
Klopt, op 15 april 2019 hadden Jolle, Jos en ik onze allereerste repetitie samen als blackmetalband. Het klikte meteen en die avond schreven we anderhalf nummer. Diezelfde avond stond Notre Dame in de fik, toeval of niet, we voelden dat de band goed zat.

Ook op monotheïstische religies lijken jullie het niet zo begrepen te hebben en dan doel ik niet alleen op het christendom, maar ook met de islam en het jodendom hebben jullie geen hoog petje op. Stel nu dat moslimterroristen een aanslag plegen en de Antwerpse kathedraal opblazen en er daarbij gelovigen het leven laten, hoe zou je hier dan op reageren? Scheer je dat over dezelfde kam als bv. een blackmetaltiener die midden jaren ‘90 in Noorwegen een staafkerk in as en puin legde?
We hebben niets tegen religies op zich, maar wel tegen zij die anderen gaan dicteren in naam van een religie. Aanvankelijk heetten we eerst Abrahamic Lies, maar dat is gaandeweg Liars geworden. Zinloos geweld betreur ik altijd maar in beide gevallen zijn dat fascinerende personen, ik ben zeer benieuwd wat hen drijft.

Je bent toegetreden tot de Satanic Temple Of Salem. Waar staat deze organisatie zoal voor? Dient black metal in jouw ogen een anti-religieuze voedingsbodem te hebben?
The Satanic Temple is vooral een non-theïstische humanistische organisatie, zij zetten zich in voor de outcasts en ze hanteren thema’s die invloed hebben gehad op onze songs…Dus in ons geval is dat ergens wel verbonden. Moet black metal anti-religieus zijn? Niet persé denk ik, het is zo veel meer dan dat.

Op jullie eerste EP “genesis” staan zes nummers en ook dat lijkt geen toeval te zijn?
Ja, de symboliek van cijfers is een belangrijke rode draad geweest in heel het schrijfproces, we gaan in totaal 3 EP’s uitbrengen met zes nummers elk. 666 als je wilt maar er is meer, elk nummer is ook gebonden aan bepaalde symbolische getallen en volgorde. Het getal 3 (en veelvouden ervan) heeft een invloed gehad op de volledige trilogie, elke song, idee, riff, etc… vertrekt of is verbonden met het getal 3.

Wanneer, via welke kanalen en in welke fysieke vormen zal “genesis” te verkrijgen zijn?
Vanaf 21 december gaan we online op de meeste platformen, vinyl volgt zeker op een latere datum.

De muzikale kern van ABRAHAMIC LIARS bestaat uit drie muzikanten maar qua zang deden jullie beroep op zowel binnen- als buitenlandse gastzangers die in elk nummer verschillen. Jullie hanteren hiermee zowat dezelfde opus moderandi als het Nederlandse Duivel. Hoe is dit idee ontstaan?
Toen we begonnen als trio ging het vooral een drieluik studiowerk worden. Vandaar hadden we dan ook het idee om enkel met gastzangers te werken. We zijn heel productief te werk gegaan en voor we het door hadden, zaten we al in de studio. Ondertussen zijn we als liveband een sextet, met Beuk op bas en Cin en Tim op zang. Zij zijn een zeer welkome toevoeging aan de band en het voelt goed aan wanneer we samen repeteren.

Wie stond er zoal achter de microfoon op “genesis”?
Op “genesis” werkten we enkel met duetten op zang, dat gaf vaak verrassende resultaten. Als ik er een noem moet ik ze allemaal noemen
1: Tim (Izah , Works Of The Flesh) & Cin (Seethr, Curse of the Ninth, Stercore)
2: Jonckm (Ihloosuhree) & Le Freux
3: Jorre (Grafjammer) & Galgenvot (Wrang)
4: Arneriach (Marche Funèbre) & Guðmundur Óli Pálmason (Katla.)
5: Pedra (Grog, Nethermancy, Di.Soul.Ved, The Symbolist, Animalesco – O Método, Urania, Possessum)
& Beyonder (Martelo Negro, Namek, Urania, Hibernáculo, The Whisperer, Carrion Mantis)
6 : Dennie ‘Duvelskèndj’ Grondelaers (L’opportuniste) & Niklaas ‘Sancti’ Reinhold (Artefacts, Chrysalis)

Stond elke zanger/zangeres ook in voor de respectievelijke tekst van zijn of haar nummer? En zo ja: kregen ze dan carte blanche op het gebied van thematiek?
Elke gast kreeg carte blanche van ons met als enige voorwaarde dat het black moest zijn.

Werden alle betrokken gastzangers en -zangeressen door jullie benaderd of zijn er ook die zich vrijwillig aangeboden hebben?
De meesten hebben we zelf benaderd, maar er zijn er enkele ook door de zangers gerekruteerd. Dat maakt het vaak spannend wanneer je voor het eerst het eindresultaat hoort.

Ik zag op jullie Facebookpagina reeds sloefen en een luciferdoosje met jullie logo op passeren. Zullen deze ook als merch beschikbaar zijn of is dit louter spielerei voor eigen gebruik?
De sloefen zijn custom-made, de luciferdoosjes dienen als promo om uit te delen bij optredens. Bij gebrek aan concerten zijn ze nog niet allemaal uitgedeeld, dus als je wilt stuur ik een paar doosjes op. (Graag!; ADDERGEBROED)

ABRAHAMIC LIARS heeft de intentie ook live op te treden, maar voorlopig stak één of ander virus een stok tussen de wielen. Hoe gaan jullie liveshows aanpakken qua zang?
Als live band zijn we sinds een paar maanden volledig, Cin en Tim die vocals op” Black metal blues” doen, nemen live de stemmen voor hun rekening. Daarnaast heb je nog Beuk die de bas voor zijn rekening neemt. We merkten dat deze combinatie heel goed zit en kunnen amper wachten om live met deze bezetting te spelen.

Is het – nu liveshows nog steeds een grote onzekerheid zijn – de bedoeling om deel 2 van de trilogie tamelijk snel te laten volgen?
Alles op z’n tijd, maar ergens in 2021 beginnen we alvast met deel twee af te werken.

Op jullie Facebookpagina staat dat jullie een band zijn met “a single purpose, to destroy itself from the inside”. Mag ik daaruit afleiden dat zodra de trilogie afgerond is, ABRAHAMIC LIARS uitverteld zal zijn en er bijgevolg het bijltje bij neergooit?
Onkruid vergaat niet.